Watersportverbond schenkt eerste mediaprijs aan publieke omroep ten koste van watersport media

Ayolt Kloosterboer & Roy Tular De feestavond baadde in een glossy, flatteus, alles gladstrijkend licht. Opnieuw hadden alle Nederlandse coryfeeën van de zeilwereld gezellig naast elkaar plaats genomen ter gelegenheid van de 32ste editie van de Conny Van Rietschoten trofee. De plechtigheid speelde zich af in het prestigieuze scheepvaart museum in Amsterdam, alwaar, in gezelschap der groten van de scheepvaartgeschiedenis, de felbegeerde prijzen in ontvangst genomen werden.

Tijdens de avond werden vijf prijzen uitgereikt aan personen die uitzonderlijk gepresteerd hadden binnen alle facetten van de zeilsport.

Conny van Rietschoten Trofee
Best presterende zeiler/zeilster van 2014: Nicholas Heiner

Flyer Trofee
Best presterende zeiler/zeilster van 2014 onder de 21 jaar: Odile van Aanholt

Maas Trofee
Oeuvre prijs, voor een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt in de zeilsport: Martin Heineke

Coach van het Jaar
Beste coach van 2014: Pim Stumpel

En last but not least, de alom gegeerde en niet geheel onbesproken Mediaprijs, uitgereikt aan hij of zij verantwoordelijk voor het mooiste media-zeil-moment van 2014. Wij zullen wel niet de enigen zijn die onheil voelden naderen.

Conny van Rietschoten trofee 2014De Mediaprijs 2014
Het Watersportverbond organiseerde dus voor de eerste keer de Mediaprijs 2014. Genomineerden waren Humberto Tan en NOS Ayolt Kloosterboer & Roy Tular.

Humberto Tan? Tja, die hebben we weleens op televisie gezien. Was dat niet die schoonspringer? Heeft die verder iets met zeilen? En die andere twee? Nooit van gehoord. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar de motivatie van de jury, want blijkbaar hebben we iets gemist.

Ja de Mediaprijs is een publieksprijs maar op de Facebook pagina van Klaas Wiersma lezen we dat hij eerst genomineerd was maar nadien weg-gejureerd werd.

Wij citeren letterlijk:
"Helaas… ik ben toch niet genomineerd. Een tijdje geleden liet ik nog vrolijk weten genomineerd te zijn voor de Media prijs van de Conny van Rietschoten Trofee. Dat was ook zo. Maar binnen de genomineerden heeft de jury opnieuw genomineerd."

Wat is een publieksprijs? (update om 22:03)
Een publieksprijs is een prijs waarbij het publiek bepaalt welk van de genomineerden de prijs ontvangt. Soms wordt er een speciale live stemming georganiseerd. Tijdens deze voting kunnen de lezers of kijkers per sms hun stem uit brengen. De genomineerde die aan het eind de meeste stemmen haalt, wint de prijs.

Deze Mediaprijs heeft volgens ons weinig te maken met een publieksprijs want het Watersportverbond installeert een publieksprijs waarin de jury 2x kan beslissen. Eerst hebben ze een shortlist van twee man gemaakt en daarna beslist de jury wie de uiteindelijke winnaar is. Waar is het publiek gebleven?

Uiteindelijk gaat de Mediaprijs naar Ayolt Kloosterboer & Roy Tular van de NOS. Zij publiceerden het memorabele verslag ‘Heiner verrast met goud’ en wisten volgens de jury hiermee de zeilsport nog meer naar het grote publiek te brengen.

Hoe de jury écht tot deze namen gekomen is, is vooralsnog een raadsel. Hallo? Al iemand wakker daar? Jacob van der Goot (jury voorzitter en voorzitter ABN AMRO Rotterdam), Roy Heiner (ex-olympiër), Peter Peet (Regenboog zeiler), Josje Hofland (International Judge), Jur Raatjes (voormalig televisiepresentator NOS)?

Enkele bedenkingen
Voor alle duidelijkheid vinden wij het initiatief van zo’n mediaprijs natuurlijk geweldig. Alleen is het vreemd dat onze eigen (lees Nederlandse) bekende zeilmedia in de kou blijven staan. Wij denken hierbij aan de verslaggevers van de bladen Waterkampioen, Zeilen, Nautique en aan de vele zeilwebsites die de zeilsport in Nederland coveren. Deze mensen zetten zich in met de beperkte middelen van de doorsnee KMO en leveren desondanks uitstekend werk.

Een tweede bedenking; is het niet normaal dat een staatsinstelling als de NOS, gesubsidieerd met 800 miljoen euro door de belastingbetaler en 200 miljoen euro advertentiegeld behoorlijk werk aflevert? Volgens ons heeft de jury bij deze een lintje gegeven aan de Nederlandse staat. Proficiat.

Gaat geen fuck verschil maken
En laat ons wel wezen, deze prijs gaat geen ene fuck verschil uitmaken wat betreft de popularisering van de zeilsport. Waar de commerciële en nationale televisie zich, gesterkt door marktonderzoek, het liefst op richt zijn onderwerpen als voetbal, wielrennen en andere al dan niet farmacologisch uit de hand gelopen volkssporten die volgens de laatste opiniepeilingen goed liggen bij het grote publiek.

Ach, het lijkt ons raadzaam om niet uit het oog te verliezen dat de mediawereld het in de eerste plaats van de schijn moet hebben. Bovendien is iederéén tegenwoordig deskundig op het vlak van verslaggeving. En als wij het over iedereen hebben zijn we de eersten om onszelf weg te cijferen en fluitend de andere kant op te lopen.

Zeg nu zelf, wat heeft zo’n mediaprijs eigenlijk te beteken in de marge van onze beschaving? Laat deze vraag in godsnaam retorisch blijven en niet leiden tot oeverloze discussies onderaan dit artikel of op het digitale toiletblok van onze democratie.

Enfin, Avolt Kloosterboer en Roy Tular werden dus uitgeroepen tot de beste watersportverslaggevers van het Noordelijk Halfrond ter hoogte van Nederland en omstreken en de watersport media keken hen met een verbrijzelde glimlach na…

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: