Antwerp Race met Finish voor de Rede van Antwerpen zorgt voor tevreden zeilers

Antwerp RaceDe Antwerp Race kondigt zich dit jaar als vanouds weer aan met de nodige mankementen. Dit keer zijn het de inschrijvingen die voor problemen zorgen. Buitenlanders kunnen zich niet registreren. De Hollanders vragen zich bezorgd af of het een verkapte poging is om de grenzen gesloten te houden. Enfin Syriërs hebben we tot nader order niet gezien… noch op ‘t Scheld noch in de uitslag. Ollanders en Duitsers daarentegen gelukkig wel. Dankzij de Bancontact en/of Mister Cash kaart van enkele behulpzame Belgische deelnemers komt één en ander tòch nog goed! (waarvoor dank Bob Frit en vele anderen).

Starten met uitstel
De start wordt zowel in Breskens als in Terneuzen een half uur uitgesteld. Voor de groep uit Terneuzen zorgt een zeeschip voor oponthoud waardoor de helft van de starters niet op tijd aan de startlijn geraakt. De Noordoosten wind veroorzaakt een koude en aan de windse Antwerprace. Slechts twee korte spinakker rakken dit jaar.

Bij het verlaten van de schaar van Valkenisse zorgt druk scheepvaartverkeer voor wat tumult. Wij horen wat paniekerig geblaas en getoeter van passerende zeeschepen. de close encounters (twee meter en minder naar het schijnt) worden door de loodsen en de Scheldeverkeersleiding blijkbaar niet in dank afgenomen.

Averij in de maxi klasse
Ter hoogte van de Berendrechtsluis halen Sanya en Brunel de koplopers in. De Sanya kampt met averij aan het grootzeil maar lost dit snel op door een reef te steken. Het wordt een spannende strijd tot aan de finish. Op een armlengte wint Sanya van Brunel. Ook de Tonnère 4 van Piet Vroon heeft met pech te kampen en scheurt in het eerste reach rak ter hoogte van de Fina de asymmetrische spinnaker.

Tonnerre 4Tonnerre 4

Maar er staat tenminste wind zodat de Antwerp Race eindelijk nog eens, zoals het hoort, kan eindigen vòòr de rede van Antwerpen. Het blijft toch ontroerend om zò te finishen. Wat een prachtig gezicht toch, onze geliefde rede met heur sierlijke kathedraal en den sjtoeren boerentoren.

Antwerp RaceDe prijsuitreiking
De toespraak duurt vééél te lang. De dame in kwestie hoort zichzelf blijkbaar heel erg graag bezig en blijft maar doordrammen. Blablabla… Daarna komt schepen Ludo Van Campenhout zijn opwachting maken voor de eigenlijke prijsuitreiking. Eindelijk.

Als vanouds is er weer het nodige toerklasse tumult. Boeien werden niet gerond, hoeken en banen werden afgesneden. Eén en ander zorgt voor verbale aggressie onder sommige CR schippers tijdens en na de prijsuitrijking. Waarom er dan geen protest wordt ingediend gedurende de race is ons een raadsel.

Enfin tot vechtpartijen komt het nèt niet. Het valt ons op dat de IRC klasse van zulke taferelen gespaard blijft. Daar lossen de zeilers hun problemen blijkbaar op het water op (zoals het hoort).

Rond elf uur was alles gezegd en gedaan en konden de deelnemers ‘s nacht in de straten verdwalen. De klank van de stad maakte òngs in ieder geval amoureus.

En zodoende was iedereen zondagnamiddag, na een verkwikkende slaap, weer content. Men had zich te pletter geamuseerd. Er was gezeild en getreden. Als je de uitslagen bekijkt zie je dat de deelnemers zich inderdaad tot op de allerlaatste seconde geweerd hebben als duvels in een weiwatervat. Goed voor de competitie.

Bedankt aan de organisatoren, de vrijwilligers, de fotografen, de mensen op de begeleidingsboten, de finish-en startschepen. Zonder jullie inzet was de Antwerp Race niet mogelijk. Laat ons af en toe maar wat zagen en klagen. We weten het allemaal wel…iedereen doet zijn best en uiteindelijk zijn we, na dit geslaagde weekend allemaal weeral heel gelukkig dat er zoiets bestaat als… De Antwerp Race…

Tot volgend seizoen!

TOP 3 UITSLAG ANTWERP RACE 2015

De Wedstrijdklassen:

IRC 1
1. IL CORVO, GBR 1513, GS 43, Astrid de Vin
2. MOANA, BEL 4701, First 47.7, Francois Goubau
3. BATELEUR, NED 8135, Bashford 41, Marco de Bat

IRC 2
1. WEMELDINGES, NED 7696, First 34.7, Rinus de Jonghe
2. X-BIE, BEL 8990, XP33, Koen Cleeren
3. A BOEN, NED 881, Stern 33, Johan Bol

IRC 3
1. VANILLA, NED 5859, X-332, Niek Spiljard
2. REPOMAN, BEL 1984, Swan 44, Eddy Lekens - Kathleen Rutten
3. CAPELLA, NED 5111, One off, Frans Maas

Sportboten
1 led 2 lease, NED 838, o.J.Golverdingen
2 BOOMBASTIC, NED 7495, Gert Goossens - Lieven Teugels
3 GRIJZE PLAAG, NED 8480, Martin Baas Sportboot

MAXI
1. SANYA, CH 1, VOR 70, Harm Prins
2. Team Brunel, NED 1, Volvo 65, Gerd Jan Poortman
3. TONNERE 4, NED 51, Ker 51, Piet Vroon

Cruiser Rating:

CR 1
1. BYRON 2, BEL 4050, Dimitri Bratkowski
2. The Max, NED 7969, Bram Verwijs
3. OURIOS, BEL 1388, Yann De Kock

CR 2
1. ELYXIR, NED-7782 Bas Dijkhuizen
2. PLAYSTATION 4, BEL 2780, Feremans Luc
3. ANTILOPE, GBR 1032, Patrick Nuyens

CR 3
1. DIABOLIC, BEL 3501, Glenn de Brouwer
2. SANKA, BEL 517, Patrick De Cort
3. FAMOUS GULL II, NED-9153, Mark van Driel

CR 4
1. GOTH NOK, BEL 1608, Ivan van Staeyen
2. HARTENDIEF, BEL 7541, Patrick Snijder
3. X-APPEAL, BEL 2102, Bruno Beckers

CR 5
1. LAZY SUNDAY, NED 5242, Henk de Vos
2. TITA, BEL 1336, Kenneth de Moor
3. NOORDWIND, NED 4627, Roy van Aller

CR 6
1. KOEKETIENE, BEL 680, Jan van Damme
2. NAJADE, BEL 1240, Deneire Tim
3. LIBERTE, MUS 181, dimitri brouhns

Foto's: Batur en Pit de Jonghe

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: