Kyranakou/Van Veen spelen podiumplaats WK 470 kwijt door diskwalificatie

Afrodite Kyranakou-Zegers en Anneloes van VeenDelta Lloyd Kernploegzeilsters Afrodite Kyranakou-Zegers en Anneloes van Veen staan na zes races en drie dagen zeilen op een achtste plaats in de strijd om het Wereldkampioenschap in de olympische 470 klasse in Haifa, Israël. De beslissing valt op zaterdag 17 oktober tijdens de afsluitende medalrace. Kyranakou-Zegers en Van Veen begonnen op 12 oktober zeer voortvarend in de openingsraces met een 7de en een 2de plaats. Het duo kreeg volgens eigen zeggen een onterechte diskwalificatie voor praten met hun coach vlak voor de start. Het duo zeilt sterk deze week, maar kan zich geen grote fout meer veroorloven.

“Onterechte diskwalificatie kost ons podiumplek op het moment”
Op 14 oktober scoorde het Nederlandse duo een 23ste en een 2de plaats vancde 42 deelnemers. Wisselende resultaten op een dag met zeer weinig wind.

Afrodite Kyranakou-Zegers reageerde na afloop als volgt: “Een hele moeilijke dag vandaag. We zijn tevreden met de resultaten. De eerste dag kregen we een onterechte diskwalificatie van de jury voor het praten met de coach tijdens de startprocedure. Het is niet waar. Dat kost ons veel punten, want we eindigden die race op een tweede plaats. En dat kost ons op het moment een podiumplek! Maar we vechten tot het einde. Nog vier races en een medalrace te gaan.”

Focus op afronden olympische kwalificatie
Voor Kryanakou en Van Veen is het zaak om op dit toernooi de olympische kwalificatie op naam af te dwingen, om zo het ticket naar Rio veilig te stellen. Dat kan door een eindresultaat bij de top zeven op dit WK te realiseren. Kyranakou-Zegers en Van Veen hebben de nationale selectie in de 470-klasse al op hun naam geschreven. Dat houdt in dat ze namens Nederland de 470-klasse mogen vertegenwoordigen mits ze óók aan de NOC*NSF-eisen voldoen. Afgelopen augustus, op het testevent in Rio, behaalden de Nederlandse vrouwen een vijfde plaats. Goed voor een halve Olympische kwalificatie op naam.

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Richard Langdon

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: