Eerste IJspegel wedstrijd in seizoen 2015-2016

IJspegel wedstrijdHet weerbericht voor zondag 18 november belooft niet veel wind voor de periode waarin de eerste IJspegelwedstrijden zullen gaan plaats vinden. Op zondag bij vertrek uit Lekkerkerk is het wel al licht, maar is het mistig en windstil. Tot aan Den Haag blijft het zicht slecht, maar bij het binnen rijden van de stad klaart het ineens op en komt er zelfs een schraal zonnetje tevoorschijn.

De vlag op het Kurhaus hangt echter helemaal slap en langs het strand is de zee één grote blakte. Gelukkig is Gerrie al aanwezig op de Albatros en weten wij ons alvast verzekerd van een warm kopje koffie en lekkere gebakken eieren met spek.

In het Spuigat is het al gezellig druk. De tafel van de wedstrijd commissie, waar ook het wedstrijd comité aanschuift, zit al helemaal vol. Gelukkig, genoeg mensen om op de Albatros alles goed uit te voeren. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Leo en Coby Eggink. Na vele jaren, vele IJspegels met hen gedraaid te hebben, hebben ze besloten gezien de gezondheid van Leo niet meer deel te nemen in het IJspegelteam. Namens ons allemaal: Coby en Leo heel erg bedankt!

Aan de tafel wordt besloten, nadat alle weersites zijn bestudeerd, dat er een uur uitstel komt. Het comité gaat naar de Albatros om daar alles voor te gaan bereiden op de eventueel komende wind.

Rond een uur of elf ligt de Albatros voor anker op een plek in de Noord zodanig dat er van uit alle windrichtingen een baan in gelegd kan worden. Voorlopig komt de wind uit zuidelijke richting en heeft een gemiddelde van 3 knopen. De stroom is om 10.45 uur gekenterd en gaat de zuid in lopen. En zo liggen wij licht te deinen achter ons anker op een vlakke zee.

Two Handed baan
Na enige tijd ruimt de wind wat en komt uit een richting van 245 graden met een gemiddelde snelheid van 5 knopen. Er wordt een baan ingelegd voor groep 1 en groep 2 en de TwoHanded krijgen een middellange baan, met een extra boei X, van ongeveer 8 nm.

Om 13.20 uur is de eerste start van groep 1. Zij vertrekken, met de stroom mee over de lijn, zonder problemen naar de bovenboei.

Bij groep 2 zijn Redan en Safier Nitro te gretig en liggen op het startsein over de lijn. Beide boten keren terug en de X vlag kan weer neer. De TwoHanded vertrekken zonder veel risico te nemen bij de start voor hun middellange baan en gaan op weg naar de Scheveningen Ton.

Na enige tijd zien we de Moving Intelligence als eerste naar beneden komen. Er komt een call van de boeienboot dat de wind draait naar 230 graden. Volgens het weerbericht zou de wind moeten ruimen, maar blijkbaar is de veranderlijkheid er nog niet uit en hebben we te maken met een krimpende wind. Zo wordt de Charlie klaar gemaakt en een bord met 230 opgehangen. Rianne blaast ondertussen haar longen uit haar lijf om bij elke ronding aan te geven dat er een vervangend merkteken is gelegd voor de tweede ronde. De wind blijft veranderlijk en draait na een minuut of 15 weer terug naar 245 graden.

Moving IntelligenceFinish
En zo komen de eerste finishen. Moving Intelligence als eerste gevolgd door X-One en IJsvogel. Daarna Barracuda, People en Antares. Gecorrigeerd wint Moving Intelligence.
Bij groep 2 wint Team Delft Challenge in tijd, gevolgd door Safier Nitro en Flying Dophin. Gecorrigeerd wint de Safier Nitro. De Redan komt voor Griel en Lucifer binnen maar moet deze boten gecorrigeerd voor laten gaan. Team Delft Challenge heeft nog geen goede rating en komt daardoor voorlopig op de laatste plaats.

De TwoHanded varen ondertussen hun baan. De Dickson van Daan volgt hen om direct, bij windstilte o.i.d., in te kunnen grijpen door af te korten bij de eerste volgende boei. Voorlopig gaat het echter gestaag door.
Voor groep 1 en 2 wordt een tweede race gestart en zal gezien de tijd 1 ronde gevaren worden. Groep 1 gaat goed weg, maar bij de start van groep 2 ruimt de wind plotseling wel zo’n 90 graden. De uitstel gaat erin en de race van groep 1 wordt afgebroken. De baan zal helemaal verbouwd dienen te worden. Om dan nog te starten en een race te varen lijkt niet meer mogelijk. Voor groep 1 en 2 wordt de OW over A gehesen en deze groepen kunnen terug naar de haven.

De TwoHanded komen al aan stormen om te gaan finishen. Maverick wint in tijd met Panther als tweede en Majic Potion als derde. Gecorrigeerd wint Panther. Als hekkensluiter hebben we de Wind of Change die 9 minuten voor het sluiten van de tijdslimiet over de finishlijn komt

Nieuwkomers
Hoe ging het met de nieuwkomers. In groep 1 eindigt de Baracuda op een 4e plek. Penny Wise wordt in groep 2 6e en Impuls 8e. Bij de TwoHanded eindigt Majic Potion op een hele goede 3e plek en sluit zoals eerder genoemd de Wind of Change de gelederen met een 6e plek.

In het Spuigat hebben we weer een gezellige prijsuitreiking en zo zit de eerste IJspegel er voor seizoen 2015-2016 er weer op.

Op De Albatros werkten we met heel nieuw team. Het liep gesmeerd en dat geeft veel moed voor de volgende IJspegels.

Tot over twee weken.

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: