Team Braassem wint Nederlands Club Kampioenschap (NCK) teamzeilen onder 18

Team BraassemOp 17 en 18 oktober 2015 werd in De Maashaven in Rotterdam het Nederlands Kampioenschap Club (NCK) teamzeilen verzeild. Het evenement wordt al 10 jaar verzeild voor clubteams in Max Fun’s 25 met 4 bemanningsleden. In het kader van “de jeugd heeft de toekomst” heeft de organisatie dit jaar voor het eerst ook een 2-mans boot van het type RS Feva beschikbaar gesteld voor zeilers onder de 18 jaar.

Elk team bestaat uit vier zeilers verdeeld over twee boten. Er starten per race twee teams in vier boten. Het doel is om er samen voor te zorgen dat één van de boten van jouw team niet als laatste finisht. Om dit te bereiken moet er technisch goed maar vooral ook tactisch slim gevaren worden. Ook de zeilwedstrijdregels moeten correct worden toegepast.

Zaterdag
Zaterdagochtend kon er 11.30 uur met weinig wind voor het eerst gestart worden. Aan het einde van de dag stond Team Braassem op de 4e plaats, met 2 gewonnen en 2 verloren wedstrijden. Totaal hadden zich 8 jeugdteams ingeschreven, te weten: Aegir, Braassem, Kaag, KWVL, KZC, Maas, Muiden, RZV.

Zondag
De zondag startte met een zonnetje en laaghangende mist, maar geen wind. Vanaf 13:00 uur kon er gelukkig toch gevaren worden. Team Braassem was goed in vorm en won, soms echt last-minute, de drie resterende races van de voorronde. Hierdoor wisten Florine, Bart, Bas en Teun zich te plaatsen voor de halve finale.

Team Braassem wint ondanks tegenslag de halve finale
In de halve finale gold “best of 3”. Dus het team dat als eerste twee races op zijn naam weet te schrijven gaat door naar de finale. De 1e race van de halve finale tussen Team Braassem en Team Maas werd door de Braassem gewonnen. In de laatste minuut van de startprocedure van 2e race brak het comité de race af doordat Florine duidelijk maakte geblesseerd te zijn. Ze had door een felle stuurbeweging haar arm uit de kom en had erg veel pijn. Doorvaren was voor Florine niet mogelijk. Gelukkig kreeg Braassemlid Ole van der Vorm (15), tijdens de voorrondes uitgekomen voor De Kaag, van de jury toestemming om de plaats van Florine in te nemen en stapte hij bij Bart aan boord.

Er volgende een spannende 2e race die nipt werd verloren, waardoor de stand 1-1 werd. Direct na de start van de 3de wedstrijd moest Team Braassem letterlijk alle zeilen bijzetten en tactische trucs uithalen om de race uit een schijnbaar verloren positie toch nog naar zich toe te trekken en zich te plaatsen voor de finale!

Finale
Onder luide aanmoediging van het “Max Fun” team Braassem, die door bijzondere toepassing van scoringsregels, ondanks een met nog 2 teams gedeelde eerste plaats, niet aan hun finales mochten deelnemen, maakte Team Braassem onder de 18 zich op voor de finale races tegen RZV uit Rotterdam. In veel opzichten was de finale een kopie van de halve finale en slaagde Team Braassem er na 3 races in om de titel te winnen!

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: