Eredivisie Zeilen: weinig wind, veel lol

Eredivisie ZeilenWeinig wind is voor zeilers een uitdaging, geen wind is een probleem. Op de tweede dag van de Eredivisie Zeilen in Almere kwamen sommige teams slechts één keer in actie, waar dit minimaal vijf keer had moeten zijn. Het testevenement op het Weerwater, pal tegen het centrum van de Flevometropool, mag gisteren dan voornamelijk stil hebben gelegen, voor de deelnemers blijft meedoen onverkort sensationeel. Zondag worden de prijzen verdeeld.

Want vraag dat maar eens aan de captain op de boot van Maas en Roer, de watersportvereniging uit Roermond. Max Visser brengt met zijn 60 levensjaren wel wat ervaring mee aan boord, en bracht zijn ploeg in de ene race die wél werd gevaren, direct met een zege aan de kop van de ranglijst. Sneek, dat teleurstelde met een derde plek, werd met één punt gepasseerd. Visser; ,,Er zitten vier ploegen heel dicht bij elkaar: Sneek, Uitdam, Almere en wij. Het wordt spannend morgen.''

De wedstrijdorganisatie blies vandaag na vijven de wedstrijden af, op dat moment lagen drie van de boten uit de top vier klaar voor een onderlinge clash. Te weinig, of zeg maar géén wind, gooide roet in het eten. Vandaag, zondag 4 oktober, vechten de boten het daarom in de eerste race om half tien alsnog met elkaar uit. Die strijd is te volgen op de livestream op eredivisiezeilen.nl. De ervaren Visser heeft er zin in: ,,Dit is een geweldig evenement. Ik ben hier zeer enthousiast over.''

Volgens Visser geldt dat enthousiasme voor alle bemanningen. ,,Je hoort het vanaf alle achttien boten , dat is juist zo leuk. Ik zie het gebeuren dat we in de toekomst als verenigingen tegen elkaar varen, maar dan onder naam van onze steden, Roermond tegen Groningen, Sneek, Almere, dat soort battles. En mensen leren hier aan boord van elkaar, het is mooi om te zien dat die uitwisseling op alle boten gebeurt. Je kunt hier onmogelijk presteren als je niet als team functioneert. De boten (J70's) zijn identiek, het ligt bij de Eredivisie Zeilen echt aan jezelf.''

Eredivisie Zeilen: weinig wind, veel lolEredivisie Zeilen: weinig wind, veel lol

Ook al was er weinig wind, de drukke zaterdag in het centrum van Almere en het vrije weekeinde brachten flink wat toeschouwers naar de kade langs de boulevard Esplanade, waar luchtkussens, surfboard-rodeo, muziek en grote beeldschermen met live de beelden vanaf het water voor vermaak zorgden. Ook in het centrum van Almere had de organisator van Eredivisie Zeilen grote beeldschermen laten plaatsen.

De zondag wacht voor de organisatie de taak om nog zo veel mogelijk races te laten varen voordat er een winnaar is. De weerstations laten in ieder geval meer wind zien. Voor Visser (varend met Michel Peulen, Toin de Leeuw, Robert-Jan Kentgens en reserve Nic Gommans) staat vast dat zijn club Maas en Roer volgend jaar één van de vijf geplande wedstrijd-weekeinden van de Eredivisie Zeilen wil organiseren. ,,Wij willen hier bij zijn. Met de titel morgen kunnen we onze kandidatuur extra kracht bij zetten. Daar gaan we voor.''

Klassement
1. R.R. & Z.V. Maas en Roer - 10 punten
2. KWS Sneek - 11 punten
3. WV Uitdam - 13 punten
4. WV Almere Centraal -15 punten
5. WV Breskens - 23 punten

Tekst: Simon Keijzer
Foto's © Remmelt Staal

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: