Kampioenen OBK Formule 18 en 16 catamarans zijn bekend

Open Belgisch Kampioenschap Formule 18Op 3 en 4 oktober vond in Oostende het Open Belgisch Kampioenschap voor Formule 18 en 16 catamarans plaats. 39 teams waarvan 26 in Formule 18 en 13 in Formule 16 hadden zich ingeschreven om de fel begeerde nationale titel te winnen. Met niet minder dan 14 buitenlandse teams uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk had het evenement ook een internationaal karakter.

Het was een zonnig weekend met een zwakke wind uit variabele richting waardoor er op zaterdag slechts 1 reeks kon worden gezeild. Op zondag zette de wind gelukkig iets door waardoor er 4 reeksen konden worden afgewerkt.

Britten winnen in Formule 18 en team Wim Deca/Koen Cleeren pakken de Belgische titel
In de formule 18 eindigde het Britse team Simon Northrop & Joseph O’Brien na 5 reeksen op de eerste plaats. De tweede plaats en titel van Belgisch kampioen ging echter naar team Wim Deca/Koen Cleeren uit Duinbergen. Zij haalden het voor het team Philippe Bergmans en Sam Dezillie die derde eindigden.

Wim Deca die normaal met echtgenote Astrid Janssens zeilt maar voor de gelegenheid teamde met Koen Cleeren is bijzonder opgetogen met zijn eerste nationale titel in de Formule 18 klasse: “De zeilomstandigheden met een zwakke wind uit variabele richting waren bijzonder moeilijk en dat maakte het heel spannend. Bij de start van de laatste reeks raakten we nog de startboei waardoor we pas als laatste konden vertrekken. We slaagden er desondanks nog in om naar de vijfde plaats te op te klimmen en konden daardoor onze titel veilig stellen. Toch is dit voor ons een beetje onverwacht want we hadden heel wat meer tegenstand verwacht van de uittredende Belgisch kampioenen Patrick Demesmaeker/Gilles Tas die ondanks een heel sterk seizoen en een recente overwinning in het Nederlands kampioenschap vandaag slechts zesde eindigden.”

Patrick Demesmaeker is niet helemaal ontgoocheld over zijn zesde plaats: “Het was een bijzonder mooi zeilweekend met een sterke organisatie. De omstandigheden waren voor mij echter te variabel om een goed resultaat neer te zetten. Ik verkies meer stabiele omstandigheden.”

Wedstrijdwinnaar Simon Northrop met teamgenoot Josh O’Brien besluiten: “Wij hebben ons goed geamuseerd en wensen ook nog de wedstrijdleiding te bedanken voor de strakke organisatie. Wij kijken er naar uit om naar Oostende terug te komen.”

Henri Demesmaeker met Alec Bague winnen de nationale titel in Formule 16
In de Formule 16 was de strijd zowaar nog spannender en kon uiteindelijk het team Henri Demesmaker met Alec Bague de beker mee naar huis nemen. Zij wonnen met slechts 1 punt verschil de titel van uittredende kampioenen Philip Hendrickx en Filip Olyslager.

Henri Demesmaeker is eveneens tevreden met zijn nationale titel: “Het was een prachtig weekend en door de lichte weersomstandigheden speelde de taktiek nog meer een rol dan gewoonlijk. We hebben het afgelopen jaar heel wat kunnen trainen en zijn als team sterker geworden. Volgend jaar vindt het Wereldkampioenschap Formule 16 plaats in België en daar mikken we op een top 3 resultaat.”

Luc Hennebel, verantwoordelijke voor de organisatie van wedstrijden bij Ostend Sailing, besluit: “Het goede weer van het afgelopen weekend heeft voor een mooie en spannende wedstrijd gezorgd. Wij zijn heel blij met de goede opkomst en langs deze weg hebben we aangetoond dat Ostend Sailing opnieuw bruist van ambitie en evenementen met een internationale uitstraling en hoog kwaliteitsniveau kan organiseren. Binnenkort verhuist Ostend Sailing van de duinen naar een nieuw clubgebouw op het strand aan de oostelijke strekdam. Deze nieuwe accommodatie zal ons toelaten nog een beter kwaliteitsniveau te bieden aan onze leden en bezoekers van de club.”

Uitslagen Formule 18 (stand na 5 reeksen) – 26 deelnemers
1. Simon Northrop/Josh O’Brien (GBR) – 5 punten
2. Wim Deca/Koen Cleeren (BEL) – 12 punten
3. Philippe Bergmans/Sam Dezillie (BEL) – 17 punten
4. Hans Van Dam/Marius Van Dam (NED) – 17 punten
5. Francis Proot/Quentin Blondiau (BEL) – 18 punten

Uitslagen Formule 16 (stand na 5 reeksen) – 13 deelnemers
1. Henri Demesmaeker/Alec Bague (BEL) – 5 punten
2. Philip Hendrickx/Filip Olyslager (BEL) – 6 punten
3. Aurelie Van Schoote/Vitctor Klaas (BEL) – 11 punten

Over Ostend Sailing
Ostend Sailing is een zeilclub gelegen aan de Oostendse Oosteroever nabij de vuurtoren (Vuurtorenweg 1) en telt meer dan 200 leden. De beachclub werd 28 jaar geleden opgericht om zeilers de mogelijkheid te bieden met hun catamarans op de Noordzee te gaan zeilen. Naast catamarans is er ook ruimte voor kleine eenrompszeilboten. Via de club worden ook zeilopleidingen voor beginners en gevorderden verstrekt. De club telt onder haar leden ook Sebastien Godefroid, voormalig wereldkampioen en zilveren medaillewinnaar op de Olymische Spelen in Atlanta in de finn-klasse.

Meer info op: www.osrc.be

Over de Formule 18 catamarans
Formule 18 catamarans zijn snelle tweerompsboten van 5,5 meter lang en 2,6 meter breed die worden bemand door 2 personen en vanaf het strand in zee vertrekken. Ze beschikken over een fok van 4.15m² en een grootzeil van 17m². Deze kunnen worden aangevuld met een spinnaker van 21m² om zo in totaal een maximale zeiloppervlakte van 42m² te behalen. De Formule 18 klasse is al een internationaal erkende klasse sinds 1996. Haar populariteit heeft ze vooral te danken aan het feit dat ze openstaat voor de vele technologische evoluties en ze niet aan een specifiek merk is gebonden.

Meer info op: www.F18-international.org

Over de Formule 16 catamarans
Formule 16 catamarans zijn snelle tweerompsboten van 16 voet lang die worden bemand door 1 of 2 personen en vanaf het strand in zee vertrekken. De boten wegen slechts 107 kg en beschikken over een fok van 3.70m² en een grootzeil van 15m². Deze kunnen worden aangevuld met een spinnaker van 17.50m² om zo in totaal een maximale zeiloppervlakte van 36.20m² te behalen. De Formule 16 klasse is al een internationaal erkende klasse sinds 2001. Haar populariteit heeft ze vooral te danken aan het feit dat ze bijzonder geschikt zijn voor gemengde teams en dat ze ook door 1 persoon kunnen worden bezeild.

Meer info op: www.formula16.net

Tekst: Filip Lecomte
Foto: catacare.be/drone

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: