Weinig wind tijdens start Goofies seizoen te Colijnsplaat

Goofies zeilwedstrijdHet seizoen van de Goofies winterzeilwedstrijden 2015-2016 is zaterdag begonnen met een rustige wedstrijd. Rustig dan vooral wat de wind betreft, voor de Goofen die de wedstrijd organiseren, maar ook voor de deelnemers was het gebrek aan wind op de Oosterschelde een extra uitdaging.

Voor de organisatie was het vooral moeilijk om bij de heersende wind een geschikte baan uit te zetten. Dat probleem loste zich zelf op omdat er uiteindelijk maar één mogelijkheid overbleef: De zeilers met het afgaande water naar het westen te laten varen met de wetenschap dat de vloed vanaf 14.00 uur er voor zou zorgen dat de zeilers weer terug zouden kunnen komen.

Voor de zeilers was de uitdaging om gebruik te maken van de weinige wind die er was en te zorgen dat de boten daar zo snel mogelijk in voeren. Zeilen met weinig wind is een kunst op zich zelf en vraagt het maximale aan boothandeling en techniek.

Uiteindelijk bleek er voldoende wind om er voor te zorgen dat het niet alleen een drijfpartij werd.

Natuurlijk speelde bij de wedstrijd ook het toeval een rol. De schippers die op het juiste moment op de juiste plaats waren hadden daar wind. Maar de uitslag liet zien dat binnen de mogelijkheden ook de vaardigheden van de zeilers en schippers een duidelijk rol speelde bij hun finish plaats.

Het verder mooie weer zorgde er voor dat de deelnemers op een mooie vaardag konden terugkijken.

Nieuwe klasse indeling
Tijdens deze wedstrijd zeilde de deelnemers voor het eerst in een nieuwe klasse indeling.

Deze indeling in een groep A en B voor alle klassen is gekozen om de klassen weer ongeveer even groot te krijgen en zorgt er ook voor dat de boten per klasse wat betreft snelheid gelijkwaardiger zijn.

ORC A
Winnaars in ORC A waren Rein en Wessel Liezenga uit Middelburg met de WEERGA (met een voorlopige meetbrief) voor Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK en Piet Briels uit Hall Zoersel (B) die met de ANTILOPE derde werd.

IRC A
In IRC A ging de overwinning naar Dirk Helleman uit Herrloh(B) met de PINTA 92 voor Rein en Wessel Liezenga uit Middelburg met de WEERGA (met een voorlopige meetbrief) en Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam die met de STORTEMELK derde werd.

ORC B
In ORC B won Ericjan de Ridder uit Oss met de VINDIO voor Arjen Zwart uit Zierikzee met de WATERZOOI en Heiske Nonnenkes uit Breda die met de SHARK derde werd.

IRC B
In IRC B won Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN voor Christof Lamproye uit Kortenberg (B) met de ENIGMA.

Ongemeten A
De overwinning was voor Don de Raad uit Wihelminadorp met DENONZEN voor Mark Terborg uit Haarlem met de DEMARRAGE en B Reckelbus uit Deurne(B) met de EQUINOX die derde werd

Ongemeten B
De overwinning ging hier naar Schipper Declercx uit Edegem (B) met de LECAS voor Bas Schmit uit Achel (B) met de JEETJE en Bart de Maré uit Kasterlee (B) die met de DEJA VU derde werd.

Tekst: Kees van der Vaart
Foto's: Christophe Lamproye

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: