Eredivisie zeilen: voetbal op het water?

Eredivisie zeilenWij zeilen ongeveer zo goed als NEC voetbalt. Dat is het verdict na 3 dagen zweten en billen knijpen op een plasje water omzoomd door torenhoge nieuwbouw in Almere. Dat het Eredivisie zeilen in Almere om een testevenement ging, is een kleine pleister op de wond.

Het format: zeilen met haast
In het weekend van 2 t/m 4 oktober is een nieuw zeilformat getest: De Eredivisie Zeilen voor clubteams. In Duitsland is deze Bundesliga voor Segler een doorslaand succes. Hoe het format werkt? Je neemt 18 clubteams (waaronder de Braassemermeer). Elk half uur wordt er 1 wedstrijd gezeild tussen 6 teams in, door de organisatie beschikbaar gestelde, J70’s. Een korte baan (150 meter max.): Start-up–down-up-finish. Na de race ligt er een rib klaar om bemanningen te switchen. 3 x switchten en elk team heeft 1 resultaat. In totaal worden er zo 45 wedstrijden afgewerkt. Snelheid is daarom geboden. Zelfs een algemene terugroep duurt de wedstrijdleider te lang. Die vlag blijft thuis. 3 scheidsrechters varen rond de vloot en delen penalty’s uit alsof het snoepjes zijn. Elke boot is op afstand te herkennen aan een groot nummer in het zeil en aan een unieke kleur genaker. De achterste boot in de wedstrijd moet echt doorvaren om geen DNF te scoren. Tijdslimiet is 3 minuten. Haast, haast, haast. NEXT.

Aandacht voor godenzonen
De organisatoren vertellen het ons eigenlijk al tijdens de briefing. “Wij gaan supersterren van jullie maken”. Dat blijkt iets genuanceerder. Net zoals dat gaat in de voetbal. Alleen Ajax, PSV en Feyenoord worden continu gevolgd. De pers vaart tussen de topboten, de schrijvende pers en radiomakers duwen op de finishlijn een microfoon of een blocnote onder je neus mocht de on board Go-Pro iets gemist hebben aan emotie. En er hangt permanent een drone brommend boven de vloot. Het wordt pas echt hijgerig als je bij de boven-ton ziet dat ook de onderwatercamera’s niet vergeten zijn. “Of er ruzie is aan boord?”, wil Stefan Coppers (voormalig OBR van Brunel) weten als we even ontspannen aan de kant. Over zijn schouder zie je op levensgrote videopanelen de ene fuck-up na de andere. De Eredivisie Live video stream en tracker analyses volgen elkaar snel op. Het over de woonwijk schallende commentaar beperkt zich tot CWO 1 uitleg. “Ja, ze gaan laveren. Want je kunt niet tegen de wind in varen.”

Eredivisie zeilen in AlmereEen opmerkelijke Arena
Dit testevenement werd gevaren op het Weerwater in Almere, in 4 tot 8 knopen wind. Die plas mag de naam zeilwater net gebruiken. 1/10 van de Braassemermeer, zo schat ik. De hoge bomen, torens, elektriciteitsmasten maakten daar het voorspellen van wind en draaiingen echter haast onmogelijk. Helaas was de plas ook te ondiep en daardoor vol met wier, zo meldde menig gefrustreerde zeiler. Toch zit achter de keuze van deze locatie een duidelijke gedachte, zo leren gesprekken met de organisatoren. “Willen we de sport naar een hoger plan trekken, dan moeten we sponsoren overtuigen dat zeilen hot is. Een kijksport die veel spanning en vermaak biedt. Dat kan alleen als de voorbijgangers en toeschouwers gemakkelijk ‘bij’ de sport kunnen komen. En dus in hun achtertuin boten echt kunnen volgen. De meeste zeilverenigingen worden alleen bezocht door…. zeilers. Voor niet-zeilers is er daar weinig te zoeken. Daardoor is het aantal kijkers te laag. Investeerders eisen een groter bereik.”

Test geslaagd?
Ja, de zeilers waren toch unaniem. Wij hebben een aantal zeer mooie potten gezeild. Zelfs twee paaltjes en drie 2de plekken. Genoeg perspectief. We stonden voor de laatste wedstrijd op een acceptabele 5de plek. En dat is redelijk te noemen. Zeker als je bedenkt dat we geen meter gevaren hadden met elkaar of in een J/70. Een wierveld in de laatste wedstrijd vertekende de eindranking.

En het format? Is die test geslaagd? Ja, als test wel. Echter moet het duidelijker worden welk ‘verhaal’ de organisatie wil vertellen en wie de organisatie wil plezieren. Voor de zeilers was de plas te klein en te ondiep, het commentaar te onnozel. De locatie is met name gekozen voor de niet-zeilers. Die niet zeilers bleven echter weg. En diegene die toch langs kwam waaien, konden denk ik de wedstrijden onmogelijk volgen, ondanks de brede media aandacht. Maar dat is eenvoudig op te lossen met een bedreven (sport)regisseur en een welbespraakte en onderlegde commentator. Met een duidelijk script, wie te volgen, wat te vertellen en wat niet. Noem het een redactioneel format. Richt je op de zeilers die begrijpen wat een header en een lift zijn, of ga je het zeilevangelie verspreiden aan voetballers?

voetbal op het waterZeilen met zeilers
Volgend jaar komen er 5 evenementen, om pas aan het eind van het jaar de kampioensschaal te kunnen claimen. En dat is wat mij betreft toch een hele goede ontwikkeling. Want ondanks de onlogische zeillocatie en het klein aantal toeschouwers: Het evenement werd toch gewonnen door een van de betere eenheidsklasse zeilers in Nederland. Wietze Zetzema betrad de hoogste trede van het podium van dit testevenement. Eigenlijk was de top 5 weinig verrassend.

Maar de allergrootste reden om de Eredivisie tot een succes te dopen. Dit evenement bracht alle actieve eenheidsklasse zeilers weer bij elkaar in 1 vloot. En daar was het in Nederland lang wachten op. Dit is dus met recht de Eredivisie zeilen.

Tekst: Bart Leerling

Team WV Braassemermeer
Stuurman: Marco van Driel/ Erik Wesselman
Trim, grootzeil: Fettje Osinga
Trim, fok: Len Verdel
Tactiek: Martijn Worseling/Bart Leerling

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: