Heftige shit tijdens Transat Jacques Vabre zeilrace (video)

Alex Thomson2 Class 40’s, 7 IMOCA 60’s, 1 Multi 50 en 2 boten uit de Ultim class gaven reeds op in de Transat Jacques Vabre. We schreven reeds eerder dat de trimaran Prince de Bretagne gekapseisd was en dat de bemanning Lionel Lemonchois en Roland Jourdain per helikopter uit het water zijn gevist. Maar beide heren zijn niet de enigen die met de helikopter van boord zijn gehaald. De heren Alex Thomson en zijne maat Guillermo Altadill beter bekend als de bemanning van de IMOCA 60 HUGO BOSS hebben ze ook net van boord gevist.

De spiksplinternieuwe IMOCA 60 Hugo Boss had structurele schade en het duo had reeds koers naar A Coruna gezet om de boel te repareren. Maar na 36u varen in een zware zee met hevige wind, begon de schade toe te nemen en het schip water binnen te krijgen en in het filmpje is te zien dat de mast er blijkbaar ook nog eens is afgekomen. Ze hebben dan besloten de EPIRB zijn werk te laten doen en de Spaanse Coast Guard is beide heren dan komen redden.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

El Helimer 401 rescata a los dos tripulantes de un velero

El Helimer 401 rescató esta tarde a los dos tripulantes del velero Rockcliffe Bill II 98 millas al noroeste de A Coruña

Posted by Salvamento Marítimo on zaterdag 31 oktober 2015

De leiders
In de Class 40 Le Conservateur varen Yannick Bestaven (heeft 3 TJF’s gedaan en 22 Transat’s, waaronder winst in de 6.5m klasse) en Pierre Brasseur (werd 2de in de mini Transat en 1ste in de Mini Fastnet) net boven de Canarische eilanden een 50nm voor hun dichtste concurrenten Maxim Sorel en Sam Manuard op V and B.

In de IMOCA 60 klasse is er een hechte strijd aan de gang tussen 3 boten. Op de eerste plek ligt momenteel Banque Populaire VIII gevaren door Armel Le Cléac'h (heeft 11 Transat’s en 4 TJF’s gedaan en werd ondermeer 2 keer 2de in de Vendee Globe. Tevens heeft hij verschillende records op zijn naam staan) en Erwan Tabarly (heeft 13 Transat’s achter zijn naam staan). Op de 2de plek liggen op dit moment PRB van Vincent Riou en Sébastien Col en op 3 liggen Queguiner - Leucemie Espoir van Yann Elies en Charlie Dalin.

In de Multi 50 class zijn er nog maar 3 boten in wedstrijd (van de 4) en op de eerste plaats FenêtréA Prysmian van Erwan Le Roux (heeft al 13 Transat’s en 5 TJF’s gevaren) en Giancarlo Pedote (heeft er 4 Transat’s opzitten waarvan een 2de en een 4de in de Mini klasse).

In de Ultim klasse is de helft afgevallen wat wil zeggen dat er 2 van de vier nog in wedstrijd zijn. En op de eerste plek ligt Macife van Francois Gabbart (heeft ‘slechts’ 6 Transat’s en 3 TJF’s gedaan, maar heeft wel de Vendee Globe, Route Du Rhum en de Fastnet gewonnen) en Pascal Bidégorry (heeft al 22 Transat’s en 5 TJF’s gedaan en een hele resum van records) eigenlijk ook nek aan nek met Sodebo Ultim van Thomas Colville en Jean-Luc Nélias. Beide schepen hebben een gemiddelde snelheid van tussen de 23 en de 24kn.

Mast er af
Op zaterdag namiddag is de mast van de IMOCA 60 Spirit of Hungary over boord gegaan en zonder mast gaat het niet zo goed eh. Het schip was 65nm ten noorden van Madeira. Nandor Fa and Peter Pérenyi zijn beide ongedeerd en hebben de organisatie op de hoogte gebracht dat ze op motor koers hebben gezet naar Madeira.

Roerkast stuk door impact golf
Aan boord van de Initatives Coeur, jawel, wederom een IMOCA 60 hebben Tanguy de Lamotte en Samantha Davis (u kent haar wel als de schipper van de Volvo 65 SCA) in de nacht van donderdag op vrijdag een probleempje met hun stuurboord roer. Ze zeilden over bakboord op dat moment en het sb roer was uit het water toen een golf met een immense impact liet zien welke kracht het wel kan uitoefenen op een roer niet in gebruik. Het roerbeslag was volledig ontwricht en beide co schippers moesten eerst het probleem repareren alvorens ze konden gijpen. In de veronderstelling dat alles ok was zijn ze gegijpt en nu blijkt dat er een lelijke barst in het stuk romp zit waar de roer-box in zat. Volledig dicht gereefd en onder genua 4 hebben ze gas terug genomen. Ze gaan nu dit probleem op zee aanpakken om de boot terug op full speed te kunnen varen en de wedstrijd te hervatten.

Masttrack uit de mast getrokken
Op de Class40 SNBSM Espoir Compétition is er een deel van de masttrack uit de mast gekomen. De heren Arthur Hubert en Valentin Lemarchand hebben koers naar Madeira gezet om dit te repareren zodat ze hun grootzeil terug kunnen hijsen tot boven hun 2de reef…

Hubert: We stop only to leave in a better shape! We will get to the finish as fast as we can and see where we end up.

Achterkant van de kiel er af
De IMOCA 60 (yep, I know) SMA met Paul Meilhat en Michel Desjoyeaux moesten ook opgeven. Er was een enorme vibratie in de boot en wanneer de boot planeerde werd het alleen maar erger, luider en had ook nog eens een enorm effect op het sturen. Meilhat besliste dat duiken de enige optie was om te weten te komen wat er mis was en nu bleek dat de ‘trailing edge’ van de kiel er bijna volledig af was. Beide schippers dachten al dat ze iets geraakt hadden een paar dagen geleden. Ze zetten nu koers naar Guadeloupe 2000nm uit koers.

30 cm mast er af
Eric Holden en Morgan Watson hebben het topje van de mast van hun IMOCA 60 (dit is niet echt goede reclame voor een IMOCA 60, maar dan aan de andere kant waren de omstandigheden ver van ideaal) er af gevaren. Zij zetten koers naar Vigo.

Stuurboord zaling stuk
De Class 40 Creno van Thibault Hector en Morgan Launay heeft haar stuurboord zaling gebroken en zet koers naar Spanje. De roestvrije fitting brak en de crew heeft direct de boot door de wind gedraaid om verlies van de ast te voorkomen.

Structurele schade in de boot
St-Michel Virbac een IMOCA 60 van Jean-Pierre Dick en Fabien Delahaye hebben door het slagen op de golven 2 structurele ribben van de boot gebroken in het vooronder. Het duo heeft koers naar Madeira gezet. Daar zullen ze de beslissing nemen om te repareren en de wedstrijd al dan niet te hervatten.

St-Michel Virbac met gebroken ribbenSt-Michel Virbac met gebroken ribben

Structurele schade
Yves le Blevec, skipper van de Ultim Actual en zijn co-skipper Jean-Baptiste Vaillant hebben het race management op de hoogte gebracht dat hun trimaran structurele problemen heeft.

Op een container gevaren
De Multi 50 French Tech Rennes Saint Malo met Gilles Lamire en Yvan Bourgnon moesten opgeven nadat ze tegen een container zijn gevaren.
Lamiré: “We were sailing at a speed of 15 knots beam reaching towards the south, on autopilot. Everything was going well when the boat stopped dead. I saw a piece of float behind the boat and a container into the sea. ”
Bourgnon: “ We are missing 5 to 6m on the port float and the starboard float is damaged 1m. The challenge now is to bring the boat back on a single float. Our weather router works out the best way to get into the best possible conditions. We are moving at reduced speed (6 knots) under sail to Brest that we should be there in the next three days. “

Cracks in de romp
Consise 8 de door Ker getekende Class 40 genaamd Team Concise en gevaren door Jack Boutell en Gildas Mahé. Zij adden koers gezet naar Crosshaven in Ierland. De boot is een paar keer deftig neergekomen in golfdalen en daardoor zijn “cracks” in de romp verschenen.

Dus je wil voordekker worden?
Er is nog een 2de Consise die nog in wedstrijd is en Philippa Hutton beschreef zijn werk op het voordek als volgt:
"Standing on the bow trying to pull the big jib down in 30 plus knots. The water in front of me is black with white caps and the wind is trying to blow them flat but the sea is a couple of meters high. I have all of my weight helping me try to pull the sail down and it’s not coming down. The bow is bouncing up and coming down with a slam. I get swept off my feet and all I can think of is where I am going to land. The sail is coming down slowly as it flaps vigorously in the wind. I get air born once more. I have my life jacket on, I am clipped on and my PLB is in my pocket but it is still nerve racking not knowing where you are going to land. I land back on the deck but so many things pass through my mind. I slowly bit by bit get the sail to the deck. What a relief it is when it is down. I get down on my knees to put sail ties around the sail. Now I am on all fours but still being thrown around. It is getting dark quickly and the white spray keeps hitting me in the eyes. Then the next wave comes over the deck I grab onto the guard wires to hold on to while the boat slams again and I get air born. I must get the sail ties on and get off the foredeck. I'm exhausted as I have already moved the water (200L) and the stack 3 times today. We have been reefing in and out to try keep our boat speed up.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: