Wereldkampioenschap 49er-FX zeilen

Nina Keijzer en Claire BlomVan 16 t/m 21 november wordt in Buenos Aires (Argentinië) gestreden om de wereldtitel in de olympische 49er-FX klasse. Er verschijnen twee Nederlandse teams aan de start. Ten eerste Nina Keijzer en Claire Blom (foto), het team dat de nationale selectie voor deelname aan de Olympische Spelen van Rio 2016 heeft gewonnen. Daarnaast doen Annemiek Bekkering en Annette Duetz mee aan dit kampioenschap. Dit team heeft zijn zinnen gezet op topprestaties op de wereldkampioenschappen van 2015 en 2016.

49er-FX klasse
De 49er-FX klasse maakt zijn debuut op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De 49er bestond al bij de mannen als olympische klasse, en daar is een 'Female eXtreme' variant bijgekomen. Je vaart de boot met z’n tweeën. Het is een zeilboot van het type skiff, dat wil zeggen een zeer snelle, spectaculaire en dynamische boot. Kenmerkend voor de boot is het feit dat je in deze boot nooit zit. De stuurman en de bemanning hangen in de trapeze of balanceren op hun tenen.

Kwalificatie op naam voor Keijzer en Blom
Claire Blom en Nina Keijzer zijn geen onderdeel van de Delta Lloyd Kernploeg en opereren als een zogenaamd merkenteam. Indien Keijzer en Blom op dit WK bij de eerste zeven landen eindigen, in de geschoonde landenrangschikking, dan kwalificeren ze zich op naam voor deelname aan Rio 2016. Deze halve kwalificatie op naam van het NOC*NSF is voor dit team de laatste horde op weg naar Rio 2016. In augustus van dit jaar, tijdens het olympische testevent in Rio de Janeiro, scoorden Keijzer en Blom de eerste halve kwalificatie op naam. Claire Blom geeft de volgende reactie: “We willen gewoon een supergoed WK varen en het op dezelfde manier aanpakken als bij het testevent in Rio de Janeiro. Als dat lukt kunnen we bij de top zes varen.”

Bekkering en Duetz willen op podium eindigen
Annemiek Bekkering en Annette Duetz verloren dit voorjaar de nationale selectiestrijd voor de Olympische Spelen in Rio. Het duo ging echter niet bij de pakken neerzitten. Het jonge team richt zich nu op die andere grote hoofdprijs: een medaille op een WK in 2015 of 2016. Onder het motto 'Tokyo is Tomorrow' is dit team nu al begonnen aan hun olympische droom voor 2020.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: