Belgisch F18 team Demesmaeker en Gagliani wint St. Barth Cata Cup 2015 (video)

Patrick Demesmaeker en Olivier GaglianiVoor het eerst in de geschiedenis van de St Barth Cata Cup is het een Belgisch team gelukt de titel mee naar huis te nemen. Patrick Demesmaeker en Olivier Gagliani wisten, dankzij een constante reeks top 5 resultaten, de Franse concurrentie Orion Martin/Charles Gaté voor te blijven. De derde plaats ging uiteindelijk naar de Fransen Gurvan Bontemps/Benjamin Amiot. Voor de Belgen een mooie afsluiting van een uitstekend zeilseizoen!

De St Barth Cata Cup is een jaarlijks Formule 18 feest waar menig catamaranzeiler naar uitkijkt. Het eerste deel van de strijd start traditioneel al wanneer de inschrijving wordt opengesteld. De animo voor dit soort catamaran evenementen is dusdanig groot dat er zelfs wachtlijsten zijn. Patrick Demesmaeker wist zich in ieder geval tijdig te verzekeren van een felbegeerd startbewijs, ditmaal samen met Olivier Gagliani als bemanning.

Demesmeaker op stoom
Patrick Demesmaeker en Olivier Gaglian
"Na zeven edities is het dan eindelijk eens raak en we zijn hier dan ook bijzonder blij mee! Het niveau van de concurrentie is enorm hoog tijdens de St Barth Cata Cup, dat zorgt ervoor dat het dagelijks eigenlijk een nieuwe krachtmeting is", vertellen de winnaars glimlachend. Het bleef tot de laatste race ongenaakbaar spannend. Het Franse team Martin/Gaté waren de eveneens kanshebbers op de titel, maar door een OCS bij de lange afstandsrace van zaterdag verspeelden zij hun kans op de titel.

Patrick Demesmaeker gooit het hele seizoen al hoge ogen. Het begon tijdens het Formule 18 wereldkampioenschap in Kiel (Duitsland) in juli waar hij samen met Klaas Victor op de 11e plaats eindigde (van 167 deelnemende Formule 18 catamarans). Twee maanden later ontpopt de Belg zich opnieuw als winnaar door samen met Gilles Tas het Open Nederlands Kampioenschap op te eisen. Sinds afgelopen weekend is zijn naam ook toegevoegd aan de Formule 18 Hall of Fame waar menig internationaal topzeiler inmiddels zijn naam heeft verankert.

Nederlanders Delnooz en Van Leeuwen zichtbaar aanwezig
Naast de Belgen was ook het Nederlandse team met Elke Delnooz en Jeroen van Leeuwen de hele week zichtbaar aanwezig. Op de eerste dag zeilden zij direct een overall tweede plaats, op zaterdag schreven zij zelfs de lange afstandsrace op hun naam. Met bijna alleen maar top 10 resultaten is de 7e plaats in het eindklassement dan ook zeker verdiend.

Organisatie en deelnemers zeer tevreden
St Barth Cata Cup
Ook de organisatie van de St Barth Cata Cup is opnieuw tevreden. "Het is ieder jaar weer een verrassing hoe het evenement verloopt. Waar we vorig jaar genoodzaakt waren enkele races te cancellen als gevolg van teveel wind, zo moesten we dit jaar races inkorten en boten zelfs naar binnen slepen vanwege windstiltes", licht Didier Flamme, voorzitter van het racecomité toe. Voor de eerste keer deden er dit jaar meerdere zeilteams uit Argentinië mee. "Ook wij hebben hier enorm van genoten, bij ons stond het al een tijd op de bucketlist." Voor de Argentijnen was het ook een mooie gelegenheid om te laten zien dat zij geduchte concurrenten zijn en iedereen volgend jaar goed zal moeten opletten. Argentinië organiseert immers het Formule 18 wereldkampioenschap 2016 in Buenos Aires, waarbij de gehele Argentijnse vloot zal aanhaken. Twee weken later zal de Formule 18 karavaan zich weer melden op St. Barths 2016.

Eindklassement St Barth Cata Cup 2015:
1. BEL 1 (St-Barth Sail Racing Team) Patrick Demesmaeker/Olivier Gagliani (23 punten)
2. FRA 9 (Allianz 2) Orion Martin/Charles Gaté (27 punten)
3. FRA 56836 (Architectonik) Gurvan Bontemps/Benjamin Amiot (30 punten)
4. FRA 007 (ODP1) Jean-Christophe Mourniac/Alexandre Dekytspotter (30 punten)
5. ARG 1892 (ODP1) Cruz Gonzalez Smith/Mariano Heuser (34 punten)
6. USA 80 (St-Barth Properties) John Casey/Colin Page (36 punten)
7. NED 2 (ODP2) Elke Delnooz/Jeroen van Leeuwen (37 punten)
8. FRA 901 (L’Esprit) Emmanuel Boulogne/Vincent Boulogne (39 punten)
9. FRA 29 (Float and Shoot) Pierre-Yves Durand/Antoine Le Corre (43 punten)
10. AUS 888 (Emeraude Plage) Carolijn Brouwer/Darren Bundock (53 punten)

Photo credit: Alain Blanchard
Video Credit: Easy Ride videos & Théo Reynal

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: