Winaars shorthanded awards zijn bekend

Ewout LubberinkDe beste Nederlandse prestatie op het gebied van solo zeilen is in 2015 neergezet door Dimitri Simons. De jury van de Shorthanded Awards oordeelde dat hij voor zijn prestaties in het Classe Mini circuit in aanmerking komt voor de Solo Challenge Award 2015. Dimitri was nog op Guadeloupe, dus werd de prijs in ontvangst genomen door zijn partner in dit project Ewout Lubberink.

De Doublehanded Awards zijn uitgereikt aan John van der Starre en Robin Verhoef voor hun prestatie in de Fastnet Race. Van der Starre en Verhoef wonnen daarnaast ook de Magic Machine Cup, als winnaar van de nationale Doublehanded Competitie.

John van der Starre en Robin VerhoefJohn van der Starre en Robin Verhoef

De twee Award’s worden ieder jaar door de stichting Shorthanded uitgereikt. Ze zijn er voor singlehanders die een bijzondere prestatie neerzetten in binnen en/of buitenland en voor het duo die soortgelijk bezig is.

De jury kijkt niet alleen resultaat op het podium maar ook naar de prestatie overall en de moeilijkheid ”graad” om überhaupt deel te kunnen nemen aan een bepaalde race (kwalificatie). Tevens telt in grote mate mee, de genomen initiatieven, bijvoorbeeld via de media, die de zeiler(s) genereren, en daarmee andere zeilers en publiek indirect aan te moedigen om ook hun grenzen te verleggen.

Shorthanded in de lift
Boven refereerden we al aan de TwoHanded competitie in Nederlandse wateren. De Jury merkt op dat er niet in het minst door de inspanningen van de Stichting Shorthanded Zeilen, veel veranderd is.

Tien jaar geleden was er nog geen sprake van een georganiseerde competitie voor doublehanded en solo bemande jachten en nog eens tien jaar daarvoor stond het Verbond op het standpunt dat wedstrijdzeilen op zee met door een enkeling bemande jachten, niet bevorderd moest worden. Die tijd lijkt definitief voorbij. We zijn een aantal officieel erkende wedstrijden voor solozeilers en double handed bemande jachten rijker en elk wedstrijdcomité dat enigszins met zijn tijd mee gaat, organiseert naast ORC en IRC klassen, ook een duo of shorthanded klasse.

In 2015 hebben we het eerste open Nederlandse kampioenschap gezeild voor duo’s gevaren als onderdeel van de NSR en gezegd mag worden dat anno 2015 shorthanded zeilen geaccepteerd word en dat dit een verdienste is van de solo en duo zeilers.

De jury van de Shorthanded Awards bestaat uit Henk Bezemer, Sander Bakker, Hans Bouscholte, Erik van Vuuren en Lucas Schröder.

Foto's: Nicoline de Liefde

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: