Amsterdam Yacht Club Match Race bij de Keelboat Academy

Keelboat AcademyAfgelopen zaterdag stond de tweede match race dag van de Amsterdam Yacht Club op het programma: een kennismaking met het match racen voor haar leden. Werd er in het voorjaar gezeild met twee IMX40’s, deze dag stappen ze in de nieuwe J/70’s bij de Keelboat Academy in Monnickendam.

Wintertijd
Van te voren is er rekening gehouden met een koude dag. De mutsen liggen klaar en er staat soep op het menu voor de lunch. Maar al snel blijkt dat de jassen uit kunnen blijven: Monnickendam verwend de zeilers van de yacht club met een strak blauwe lucht en een licht windje.

Verslavend dat match racen
Een spel waarbij 1 tegen 1 gevaren wordt in identieke boten: een heel ander spel omdat je maar 15 minuten hebt om je tegenstander de loef af te steken en er met de winst van door te gaan, want die tweede plek doet er immers niet toe. Al na de ochtendsessie is de tekst van de dag ‘Jeetje, wat is dit spelletje verslavend!’

Nee, wat doe ik nu?!
Bij de lunch blijkt al dat de zeilers eager zijn om meer regels en trucjes te willen leren dan de basis die in de ochtend is uitgelegd. Fettje Osinga van de Keelboat Academy en tevens zeiler in het match race team van She Sails, neemt de situaties van de ochtend door. Een paar dingen vergeten ze vanaf nu in ieder geval niet meer: je rondt de boeien de andere kant om en een straf voor de blauwe en gele boot strepen tegen elkaar weg: dit leverde namelijk hilarische momenten op waarbij de schippers met hun handen in hun haar zaten ‘Nee, wat doe ik nu?!’.

Gedurende de dag worden de wedstrijden steeds spannender en krijgen de teams steeds meer inzicht in hoe ze de andere boot kunnen controleren. Genoeg goede verhalen tijdens de afsluitende borrel van deze tweede match race dag van de Amsterdam Yacht Club.

Amsterdam Yacht Club (AYC)
De AYC is in 2014 opgericht: alle grote wereld steden hebben een vooraanstaande yacht club, zoals de Royal Thames en de New York Yacht Club. Een vereniging waarbij ieder lid de watersport een warm hart toe draagt, maar waar ook zeker ruimte is om zaken te doen. De vereniging wil het zeezeilen in Nederland ondersteunen en ook de jeugd hierbij betrekken. De sociëteit bevindt zich in het Amrath Hotel in Amsterdam

Keelboat Academy
De pas opgerichte Academy is een plek waarbij ontwikkeling voorop staat. Zowel de zeilers die komen trainen, de bedrijven die hier een event organiseren als de crew die de trainingen geeft. Hoofdprogramma is het jeugdprogramma dat jeugd van 15 tot en met 21 jaar klaarstoomt voor de wereldtop. Gevaren wordt in de vloot nieuwe J/70 sportboten van J/Club in Monnickendam. Programma’s zoals de AYC Match Race dragen direct bij aan het jeugdprogramma.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: