Bouwe Bekking wint Conny Van Rietschoten Trofee 2015

Bouwe BekkingOp dinsdag 1 december vond het Zeiler van het Jaar feest plaats in de Passenger Terminal in Amsterdam. Hier werd de felbegeerde Conny van Rietschoten Trofee uitgereikt aan Bouwe Bekking. Zijn prestaties in de Volvo Ocean Race met Team Brunel, een tweede positie en een zevende deelname voor de zeiler, waren reden voor de jury om hem tot de Zeiler van het Jaar 2015 te kronen. De Flyer Trofee voor het meest succesvolle Nederlandse jeugdtalent is gegaan naar Maxime Jonker. De strijd om de titel beste Zeiler van het Jaar ging dit jaar tussen twee totaal verschillende zeilers. Het publiek nomineerde Rutger van Schaardenburg voor zijn prestaties op het EK Laser in juli dit jaar in het Deense Aarhus in de sterkst bezette zeilklasse ter wereld, waar hij zich mocht kronen tot Europees Kampioen en daarmee een ticket voor de Olympische Spelen van Rio in 2016 veilig stelde. Niet geheel onverwacht gezien de prestaties tijdens de Volvo Ocean Race nomineerde het publiek daarnaast de uiteindelijke winnaar Bouwe Bekking. “Het is niet alleen iets voor mijzelf, ik moet mijn team ook ontzettend voor bedanken. Deze Trofee had ik niet gewonnen zonder hen.”

Flyer Trofee
De Flyer Trofee, de prijs voor het talent van 2015, ging tussen Laser Radial zeilster Maxime Jonker en RS:X surfer Sil Hoekstra. Beiden wisten dit jaar goud te pakken op respectievelijk een WK en een EK. Beiden zijn op weg naar de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Jonker veroverde afgelopen augustus de wereldtitel in Medemblik tijdens het WK Laser Radial onder 21 jaar. “Mijn doel voor volgend jaar was met de senioren in de top 10 mee te komen, nu is mij dit al gelukt tijdens het afgelopen WK met een negende plaats. Komend jaar hoop ik me nog verder voor te kunnen bereiden voor Tokyo 2020.” Maas Trofee De Maas Trofee, de prijs voor een persoon/personen die zich in de zeilsport op bijzondere wijze heeft/hebben ingezet, had de jury bestemd voor Leo, Cobie, Monique en Nicole Eggink. Deze zeilersfamilie pur sang zet zich al vele tientallen jaren in voor de organisatie van verschillende facetten van de zeilsport. Leo Eggink is de ontwikkelaar van het ‘ZW Zeilwedstrijden’ programma, dat breed gebruikt wordt bij het wedstrijdzeilen voor het bepalen van de uitslagen. Daarnaast helpen zijn vrouw Cobie en dochters Monique en Nicole al vele jaren mee met de organisatie van diverse (internationale) evenementen, zoals de North Sea Regatta en de United 4.

Coach van het Jaar
Het Watersportverbond heeft deze prijzen vorig jaar in het leven geroepen om ook de mensen achter de sport in het zonnetje te zetten. Genomineerd voor Coach van het Jaar waren Jacco Koops, coach van RS:X surfster Lilian de Geus, en Anje-Marijcke van Boxtel, coach van Team Brunel. In tegenstelling tot de hierboven genoemde drie juryprijzen stemden hierbij de aanwezige gasten op het Zeiler van het Jaar feest op hun favoriet. Nadat de stemmen geteld waren kwam Jacco Koops als Coach van het Jaar 2015 uit de bus.

Mediaprijs 2015
Voor de Mediaprijs waren Eric van Staten, redacteur van maandblad Zeilen, en Stefan Coppers, On Board Reporter bij Team Brunel, genomineerd. Ook op hen werd de hele avond nog volop gestemd, uiteindelijk ging Stefan Coppers er vandoor met de prijs. Alle winnaars 2015

Alle winnaars 2015

Zeiler van het Jaar feest
De avond werd georganiseerd door het Watersportverbond in nauwe samenwerking met de Stichting Zeiltrophy. Tot 2013 was de Stichting verantwoordelijk voor de uitreiking en het feest eromheen. In 2013 stapte het Watersportverbond in om de uitstraling van de trofee te vergroten en meer aandacht voor de Zeiler van het Jaar te genereren. Sindsdien is het Watersportverbond verantwoordelijk voor de festiviteiten, de aankleding en de Coach van het Jaar en de Mediaprijs. De Stichting Zeiltrophy is verantwoordelijk voor de jurering en het toekennen van de Conny van Rietschoten Trofee, Flyer Trofee en de Maas trofee.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: