Team Delta Lloyd zeilers in actie in Olympische baai Rio 2016

Team Delta Lloyd zeilersDe zeilers van Team Delta Lloyd, met uitzondering van Finn zeiler Pieter-Jan Postma, komen van dinsdag 15 tot en met zondag 20 december in actie tijdens de Copa Brasil de Vela. Deze Braziliaanse wedstrijd is voor de zeilers een ideale gelegenheid om in wedstrijdverband uren te maken op het olympische zeilwater.

De zeilers en surfers van Team Delta Lloyd bereiden zich voor op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus 2016. De Copa Brasil is de laatste mogelijkheid om voor de Olympische Spelen wedstrijduren te maken in de Guanabara baai. Vandaar ook dat een groot deel van de Nederlandse zeilequipe, zo vlak voor de feestdagen, is neergestreken in het land van de samba. Hierbij per sporter een korte update.

Rutger van Schaardenburg
Voor Europees kampioen en kersvers sportman van Rotterdam-Rijnmond Van Schaardenburg is de missie duidelijk. Uren maken in Rio. Het zijn zeer uitdagende omstandigheden die vragen om een allround zeiler. In 2014 pakte Van Schaardenburg de zilveren medaille op hetzelfde water tijdens het Testevent.

Van Schaardenburg weet zich in Rio gesteund door zijn Team Delta Lloyd trainingspartner Nicholas Heiner die zich, na de verloren nationale selectie, tot aan de Olympische Spelen heeft gecommitteerd aan het programma van Van Schaardenburg. Heiner: "We gaan elkaar beter maken. Rutger wil een medaille winnen op de Spelen en ik wil WK's winnen!"

Marit Bouwmeester
Bouwmeester die eind november in Oman als tweede eindigde op het WK Laser Radial is heel duidelijk in haar doel voor de Olympische Spelen: "Ik denk dat ik zelf de allerbeste ben. Dat wil ik laten zien. Ik ga er alles aan doen om volgend jaar die gouden medaille te halen."

Over het doel deze komende week is de 27-jarige zeilster ook duidelijk, Bouwmeester: "Het is heel belangrijk voor een zeilster om de locatie te verkennen. Overal zijn de golven anders. Je hebt veel stromingen in het water en de wind verandert door de bergen, dat moet je allemaal leren kennen. Ik heb al veel gevaren in Rio, maar het is iedere keer weer anders en wedstrijden zijn altijd anders dan trainingen."

Mandy Mulder en Coen de Koning op weg terug
Na een sleutelbeenbreuk bij Coen de Koning begin september zal de Copa Brasil voor het duo in de Nacra17 de eerste serieuze testwedstrijd worden. De Koning “Ik ben nog niet de oude. Maar ik denk wel dat ik weer mijn uren op de boot kan gaan maken om die laatste stap te maken.”

Guido Alkemade nieuwe coach Nacra17 duo
Sinds begin oktober wordt het duo begeleid door hun nieuwe coach Guido Alkemade. Alkemade deed als zeiler mee aan de Olympische Spelen van 1984 en was reserve bemanning op de spelen van 1988. Vorig jaar begeleidde Alkemake Nicholas Heiner in de Laser naar de wereldtitel. Over zijn nieuwe rol als coach zei hij:

“Het zijn hele ervaren zeilers dus ik moet niet alles voor ze gaan beslissen. Ik kan alleen meegaan in het denkproces en ze behoeden voor fouten. Speerpunt in onze campagne is de communicatie. Hoe communiceer je? Hoe ga je om met tegenslagen? Hoe pep je elkaar op? Wat voor signalen kan je bij elkaar opvangen.”

Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen
Half oktober verzekerden Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen zich op het WK 470 in Israël van een Olympisch ticket. Voor beide wordt het hun eerste Spelen. Over het doel voor komende week is Afrodite duidelijk: "Wij moeten ons voorbereiden op alle mogelijke scenario's. Hoe is het racen in Rio, daar moeten we nog meer informatie over verzamelen. Dus er is nog genoeg te doen voor ons voor de Spelen. Daar beginnen we komende week mee."

Pieter-Jan Postma
Postma slaagde op het WK Finn afgelopen maand om Nederland als land te kwalificeren voor de Spelen in de Finn-klasse. Postma had de nationale selectie al gewonnen en voldaan aan de eis van NOC*NSF. De Fries is dus zeker van zijn ticket naar Rio. Postma slaat de wedstrijden van de Copa Brasil de Vela over.

Nederlanders actief in de 49erFX
In de spectaculaire 49erFX-klasse is Nederland alleen vertegenwoordigd door het team van de Delta Lloyd Talentploeg met zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

Het Magic Marine Team van Nina Keijzer en Claire Blom geeft de voorkeur aan de wereldbekerwedstrijden in Miami in januari 2016 gevolgd door het WK in februari 2016 op het Noord-Amerikaanse continent. Keijzer en Blom hebben de nationale kwalificaties gewonnen en willen in het voorjaar van 2016 voldoen aan de eis van NOC*NSF om zich definitief te kwalificeren op naam voor deelname aan de Olympische Spelen.

Raceformat Copa Brasil
De Copa Brasil duurt zes dagen. Op de eerste vijf dagen staan twee of drie races per dag per klasse op het programma. Het evenement wordt afgesloten met een medalrace op zondag 20 december.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: