Kleinjans en Bibot eindigen als eerste double handed team in de RORC Transatlantic Race

Michel Kleinjans en Gerald BibotDe Belgische 42 voet catamaran Zed 6 van Gerald Bibot met co-schipper Michel Kleinjans aan boord ging op woensdag 9 december om 20:00:04 UTC over de finish van de RORC Transatlantic Race na een race van 11 dagen, 7 uur,50 min en 4 sec. De Zed 6 finishte als vierde schip in de race en als eerste met een tweekoppige bemanning. De Zed 6 is ook het enige jacht dat voor de noordelijke route naar Grenada koos.

Hoewel deze noordelijke route langer was in afstand, bleek de windsterkte er veel gunstiger. Om de prestatie van het Belgische Double-Handed team even in het juiste perspectief te zetten, op het moment dat de Zed 6 over de finish ging, had de andere tweekoppige bemanning aan boord van de Southern Wind 94 Maxi nog 220 zeemijl te gaan.

Gerald en Michel kregen een spetterende verwelkoming bij aankomst in de Camper & Nicholsons Port Louis Marina.

Gerald Bibot en Michel KleinjansGerald Bibot en Michel Kleinjans

Gerald Bibot (BEL) is een ervaren Class 40 zeiler en stichter van Great Circle, de makers van het de zeer bekende routering- en meteosoftware Scuid.
Michel Kleinjans (BEL) heeft talloze wereldrecords op zijn naam en zeilde ook al twee keer rond de wereld. Geen van beide racete ooit met een catamaran de Atlantische Oceaan over.

Gerald Bibot vertelt ons:
"De boot is zeer veeleisend in vergelijking met een Class 40. Nooit was er een rustig moment. We liepen wachten van elk drie uur en stuurden de hele tijd zelf. Het merendeel van de tijd zeilden we onder vol grootzeil en met masttop gennaker tot op de limiet.. Er was altijd die nerveuze spanning dat de boot een flip-over zou maken. We waren dus erg voorzichtig en hielden de zeilen en het roer de hele tijd zelf onder controle. Dit maakte de race een pak vermoeiender dan een Atlantische Class40 wedstrijd."

"Michel en ik zijn zeer complementair. Hij gaat graag tot het uiterste. Hij is ook een man die veel pijn tolereert. Natuurlijk zijn we blij met de voorsprong op de vloot. Onze noordelijke route bleek de juiste. We hebben een fantastisch welkom gekregen in Grenada. We zijn van plan om hier enkele dagen het eiland te verkennen. Het was een ongelooflijk leuke race met de RORC over de Atlantische Oceaan. De organisatie met aandacht voor elk detail is beter dan welke andere Oceaan Race dan ook".

We wensen het team een dikke proficiat met hun schitterende prestatie. De Belgen doet het weeral. Chapeau!

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: