IJspegelen om de Albatroscup

AlbatroscupTot driemaal toe is de organisatie van de IJspegelTrophy genoodzaakt geweest de wedstrijden af te gelasten. Storm en geen wind zijn daarvan de boosdoeners. Voor het weekend van 13 december worden de weersites goed in de gaten gehouden. Een variëteit aan windrichtingen wordt ons voorgeschoteld. En op zaterdag ziet het er nog niet rooskleurig uit.

Om 12 uur zou er zondag 2 knopen wind bij de Houtrust boei staan. Een beetje weinig om te zeilen. Maar de voorspellingen zijn zo wisselend dat het comité het er maar op waagt en een ieder op zondagmorgen afreist naar Scheveningen voor de laatste IJspegel wedstrijden in het jaar.

Om half negen het al een gezellige drukte in het clubhuis en heeft Huib de koffie al klaar. Iedereen staat te popelen om weer de zee op te kunnen gaan. Bij de voorbespreking wordt besloten de Noord in te gaan. De windverwachting is iets beter dan die van zaterdag. Alleen loopt de wind in de voorspelling wel van NO naar ZW in de periode dat we aan het zeilen zullen zijn.

Het startschip is deze keer de Estrella, de Albatros ligt in het dok. Bij het uitvaren met de Estrella is er contact met de verkeerscentrale. Er wordt gebaggerd in de haven en de zeilen moeten buiten de pier gehesen worden. Daarnaast blijken in de nacht van zaterdag op zondag allerlei spullen aan boord van de Estrella, door allerlei gespuis, in het water te zijn gegooid. Een boot meldt zelfs aan de Centrale in de pijp even iets aangeraakt te hebben met de kiel. De Centrale is er druk mee.

Albatroscup

Op zee staat er een flinke deining. We slingeren behoorlijk. Maar er staat een heel licht windje dat de moed er zeker inhoudt. 2,2 Nm ten noorden van de haveningang gaat de Estrella voor anker. Een ieder gaat aan de gang. Vlaggen zijn aangeknoopt. Borden gesorteerd. Geluidssignaal getest. Alleen de wind is flink aan de wandel. Een eerste peiling geeft 110 graden om vervolgens naar 150 te wandelen. Tot vlak voor het tien minuten sein wordt er gewacht met de definitieve bepaling van de koersrichting naar de bovenboei. Zo ook de definitieve positie van Mark X en Mark Y van de TwoHanded baan. Dat geeft even druk op de communicatie via de marifoon. Maar het lukt en precies om 11.20 uur staat de oranje vlag. Groep één met de Tangovlag gaan als eersten van start. Helaas laat dan de wind het toch afweten. De boten komen de startlijn niet over. Vlak voor het startsignaal gaat de OW erin. We gaan direct door en hebben om 11.40 een herkansing. Dan staat er net genoeg wind en zie je de boten over de startlijn glijden. Bij groep twee is er zelfs een te vroege starter en gaan de Heiner Pups te gretig weg. Ze moeten terug komen en gaan tenslotte reglementair naar de bovenboei. De TwoHanded maken het het comité niet moeilijk en starten keurig na het startsignaal om te beginnen aan hun baan van ongeveer 7 zeemijl.

De boten glijden gestaag naar de bovenboei , die op een afstand van 0,8 nm ligt. Om 11.56 is de Moving Intelligence met People op de hielen, als eerste rond. Om 12.08 zijn ze bij de benedenton en constateren wij op de Estrella dat deze wedstrijd waarschijnlijk net geen uur zal duren. Om 12.09 uur schiet de Triple P voorbij gevolgd door de Farr 30 Youth van de TU Delft. De eerste van groep twee zijn de IJsvogel en Barracuda van groep één voor. De IJsvogel en Barracuda hebben echter wel goede aansluiting met Moving Intelligence en People.

Albatroscup

Bij groep twee volgen Bach, Redan en Joule. Team Heiner is negen minuten later dan Triple P bij de beneden ton. Daarna volgen de Flying Dolphin en Saffier Nitro. Dan komt er een kluitje met boten aan waarin de Griel zich bevindt met Penny Wise, Iluka en Lucifer om zich heen. Voor de wat zwaardere boten is dit licht windje een hele klus. Smooth Operator, One Wave Ahead en Impulse komen tenslotte ook langs de boei, al vrezen wij voor hen dat ze de tijdslimiet niet zullen halen.

Aan boord van de Smooth Operator zit Monique Eggink. Zij heeft samen met haar familie de Maas Trofee gewonnen. Namens alle deelnemers en comité van harte gefeliciteerd met de uitreiking van deze Trofee.

Maar de wind blijft waaien. Daan van de Dickson meldt dat alle TwoHanded de bovenboei hebben gepasseerd. Voorop gaat de Maverick gevolgd door de Panther, met deze keer Eric van Vuren en Yvonne aan boord. Edith moest even afhaken door een blessure aan de schouder en volgt de Panther vanaf de Dickson. In de verte zien we de Happy gaan. De Firestorm blijkt zich even te hebben verkeken op de twee boevenboeien en gewoon de eerste genomen. Gelukkig herstellen zij deze fout. De Off Course zien we wat dichterbij langs komen. En ook Tyger en Majic Potion vervolgen hun weg. Wind of Change keert terug naar de haven.

Ondertussen is het finishen in volle gang. Triple P verslaat een ieder en komt als eerste over de lijn gevolgd door Farr 30 Youth van TU Delft. Dan komen Moving Intelligence en People bijna gelijktijdig over de lijn. Moving Intelligence wint. IJsvogel volgt op drie minuten en Barracuda op vier minsten van Moving Intelligence. In gecorrigeerde tijd wint de IJsvogel en wordt Moving Intelligence tweede.

Albatroscup

Bij groep twee wint Triple P gecorrigeerd, wordt Farr 30 Youth tweede en Bach Yachting derde. De Griel heeft zich uit het boten kluitje weten te varen en komt als negende uit de strijd met Lucifer, Penny Wise en Iluka er achter aan. Voor drie boten geldt helaas de tijdslimiet. Smooth Operator, One Wave Ahead en Impulse moeten terugkeren naar startschip om de volgende start mee te kunnen maken. Alleen Impulse komt terug, Smooth Opereator en One Wave Ahead varen terug naar de haven.

Om 13.25 uur is er weer een nieuwe start voor groep één, vijf minuten later gevolgd door groep twee. De wind blijft zo rond de 5-6 knopen hangen. Maar er kan gevaren worden. De stroom die naar de zuid stond gaat er wat uit. De snelheid van de boten neemt iets toe. Moving Intelligence doet 55 minuten over deze tweede wedstrijd en Triple P 49 minuten. Hoewel IJsvogel Moving Intelligence op de hielen zit wordt Moving Intelligennce de winnaar van deze tweede race en wordt IJsvogel tweede. Triple P wint weer gecorrigeerd gevolgd door Bach Yachting. De Heiner Pups waren derde in tijd maar worden gecorrigeerd zesde.
Ondertussen komen de eerste TwoHanded finishen. Maverick in tijd als eerste, Panther tweede. Gecorrigeerd wint Panther, wordt Off Course tweede en Maverick derde.

Dan is bijna iedereen gefinisht als de tijdslimiet is verstreken. Jammer voor de Impulse , zij halen de tijdslimiet niet en kunnen naar de haven afreizen.

In het clubhuis is het een gezellige drukte. Hapjes en erwtensoep worden ons deel. In de totale uitslag van deze dag wint in groep één Moving Intelligence, groep twee Triple P en Panter bij de TwoHanded. Zij winnen daarbij de Albatroscup waar vandaag om gevaren werd. Het seizoen van 2015 zit er weer op. Namens het comité allemaal hele fijne feestdagen toegewenst. En wellicht tot de Nieuwjaarsreceptie van de Jachtclub Scheveningen die op 10 januari in het clubhuis vanaf 17.00 uur gegeven zal worden. En anders tot de eerst volgende IJspegel op 7 februari.

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: