Belgisch podium tijdens de 25ste Kerstrace in Colijnsplaat

25ste Kerstrace"Het blijft speciaal en bijzonder finishen tijdens Kerstrace zeker als eerste. Dat waren de woorden van Christophe de Clercq en de bemanning van de Lecas (Contessa 32) na afloop in de jachtclub. Op de hielen gezeten door de Andiamo (X-99) van Raymond Vercammen die tweede werd en de Ulysses van Carel Verhulst (Sun Odyssey 39). Dit zorgde zo voor een compleet Belgisch podium.

De 25ste editie deze keer van zeilwedstrijd met memorabele uitslagen en winnaars, een roerige geschiedenis van 25 jaar.

25 jaar geleden de eerste, met striptease en een prijzenpot, toen was het een STAR computerprinter, wat moest je daar nu mee, velen van ons had niet eens een computer.

Ja ook striptease, velen van ons hadden ook nog nooit een striptease gezien, in ieder geval vertelde ze dat niet. Over die striptease, we hebben de Dame van 25 jaar geleden niet bereid gevonden om de act vanavond te verzorgen.

De buiskap organiseerde de eerste 4 keer, toen ons eerste lustrum, 5 jaar kerstrace, ze stopte er mee. Wie gaat het dan doen, ik dacht ja waarom niet.

10 jaar niks bijzonders ja niemand verwacht ook anders, waarom zou het geen kerstrace zijn.

15 jaar, geen kerstrace, je loopt vroeg in de morgen met je hondje op de dijk, hij waait bijna om, niet bijna hij waait om, waar ik al bang voor was, is uit gekomen, noordwest 10. Iedereen vraagt zich wat doen de organisatie, ja die doet niks, ja afgelasten, groot applaus, gelukkig we hoeven niet het water op. Het werd toch nog een super leuke en gezellige dag, de striptease en de diskjockey kwam toch, dan maar wat vroeger aan de glühwein en de citroenjenever.

20 jaar, iedereen die daar bij zegt dit moet je een keer mee maken, het grootse probleem die dag was om in Colijnsplaat te geraken, en dan je boot nog vinden, de zakken zout stonden al klaar. 20 centimeter sneeuw en er kwam nog wat bij, niet tijdens de wedstrijd, zon overgoten, de mooiste zeildag die je in de winter kan voorstellen. Weer een prachtige en gezellige zeildag, iedereen was super enthousiast. Maar na de wedstrijd meer sneeuw, het volgende probleem, hoe kom je weg uit Colijnsplaat, hoe vindt ik mijn auto terug, zeker 10-15 centimeter kwam er bij, een ritje van 3 uur naar Antwerpen, voor sommige van ons was dit geen uitzondering.

25 jaar, sommige van jullie waren nog niet eens geboren 25 jaar geleden, toen het inschrijfgeld nog in Belgische franc betaald moest worden, dit jaar een prima weersvoorspelling, niet voor een winterwedstrijd 12 graden en 4-5 beaufort, verwacht je meer in oktober maar niet op 19 december.

De Briefing dit keer niet mijzelf maar door de organisator van de Goofie’s race Hans Buijtink, waar voor nogmaals hartelijk dank.
Hans maakt er een mooi eerbetoon van, voor de Kerstrace en de familie Saaman

Het was toch weer een speciale dag, 1 minuut stilte, 1 minuut lawaai voor onze zorgzame man, papa en opa die in de week vooraf gaande is overleden.

De briefing ging verder en alle in en outs werden medegedeeld en dan natuurlijk de baan een rondje plaat hoe kan het ook anders.
De inschatting van de organisatie was dat het wel wat langer zou duren, maar om 13.57 uur kwam de eerste over de finish, de eerste 40 boten zaten binnen de 10 minuten en om 14.20 uur finishte de Pamyra als laatste, weer knap staaltje reken werk van onze rekenmeester Kees van de Vaart.

Na een bewogen en emotionele week, weer een prachtige dag.
Volgend jaar weer en dan op zaterdag 17 december 2016, de 26ste Kerstrace.

De complete 25ste Kerstrace uitslag vind je onderaan dit bericht in de bijlagen.

Foto's en en video via het ClubRacer zeilforum: http://goo.gl/dTxBnN
Tekst: Kees Saaman

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: