Zwaar weer teistert Sydney Hobart vloot

Sydney Hobart Yacht Race24 uur na de start van de 71ste editie van de Sydney Hobart Yacht Race heeft bijna een kwart van de vloot de wedstrijd al verlaten. De wind en de moeilijke zee veroorzaakten schade met gebroken masten en roeren, gescheurde zeilen en andere ravage tot gevolg. Zowat iedereen werd getroffen door het zware weer. Wild Oats XI, de favoriet van de race, en de Perpetual Loyal zijn teruggedraaid.

Comanche raakte een UFO en brak een vin en één van haar roeren. De bemanning vaart nu verder richting Hobart en tracht in real-time de overwinning te halen. Comanche wordt op de voet gevolgd door Rambler. Ook hier hetzelfde verhaal, met minimale schade aan de stuurboordzijde.

Ragamuffin 88 en 100 zijn ook ernstige kanshebbers voor de overwinning als de wind verzwakt in de komende 24 uur, wat hij volgens de weersverwachting gaat doen.

Sydney Hobart Yacht Race

Richards: “De grote boten voelen in deze omstandigheden aan alsof ze 200 voet lang zijn i.p.v.100 voet. De belastingen zijn enorm. Het is zeer, zeer winderig. We hadden ook zware regen die ons alle zicht ontnam.”

"Het feit dat we doorgaan onder moeilijke omstandigheden maakt deze race tot wat ze is", zegt John Cameron van Cruising Yacht Club Commodore.
"En het zou niet de beste race ter wereld zijn zonder deze zware condities die alles en iedereen testen. De mensen en de boten moeten er het beste van maken onder deze zware omstandigheden.”

De door ons gekende opgevers:
1. Ark323
2. Cougar II
3. Lupa of London
4. M3 - (gebroken voorstag)
5. Dare Devil - (roerschade)
6. CEX Dolce - (gebroken mast)
7. Wild Oats XI - (grootzeil gescheurd)
8. St Jude - (roerschade)
9. Perpetual Loyal - (roerschade)
10. KOA - (roerschade)
11. Pazzaz - (grootzeil gescheurd)
12. Pretty Fly III - (gebroken voorstag)
13. Brindabella - (grootzeil gescheurd)
14. Takani - (roerschade)
15. Patrice - (grootzeil gescheurd)
16. GYR WOT EVA
17. Dekadence - (electronika problemen)
18. Samurai Jack - (grootzeil gescheurd)
19. HASPA Hamburg - (tuigage)
20. Black Jack
21. Victoire
22. KLC Bengal 7 - (grootzeil gescheurd)
23. Frantic - (grootzeil gescheurd)
24. Triton - (grootzeil gescheurd)
25. Hollywood Boulevard - (romp)
26. Great Xpectations
27. Landfall - (romp)
28. China Easyway - (grootzeil gescheurd)
29. Jaffa - (motor)

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: