Veel wind en zon tijdens de laatste Goofies Race van het jaar

BateleurGeheel in de stijl van het sinterklaasfeest stond er in de aanloop van 5 december een harde tot stormachtige wind. Daarbij waren de verwachtingen voor de 5de december uiterst onzeker doordat er op die dag een gebied met storm en stormachtige wind langs of over Zeeland zou schuiven. Volgens de weersverwachtingen maakte een afstand van 15 zeemijl het verschil tussen een matige windkracht 4 en een stormachtig 8 beaufort.

Uiteindelijk bleek er op 5 december aan oostkant van de Oosterschelde een rustige windkracht 4 te staan terwijl er buitengaats bij de Oosterschelde kering een volle 8 stond. Voor Colijnsplaat en bij de Zeelandbrug kwam dat op een goed gemiddelde van 6 met sterke vlagen maar gelukkig ook zon.

Goofies Race

Voor de zeilers die zich niet hadden laten afschrikken door de wisselde windverwachtingen was er een mooie baan die voor een deel langs de Zeelandbrug liep. Dit was het deel van de Oosterschelde voor Colijnsplaat met de minste wind. Bovendien liep de stoom naar het westen zodat er veilig langs de brug kon worden gevaren. Door de windrichting vormde het stuk langs de brug een mooi windward-leeward rak. Voor sommige zeilers was dat even wennen.

Om alle zeilers in staat te stellen tijdig thuis te zijn voor het afronden van de kreupelrijmen, het inpakken van de surprises en het vieren van Sinterklaas was de baan niet al te lang gemaakt en was de prijsuitreiking twee uur eerder gepland. Bij de uitslagen viel op dat bij de gemeten boten de Zeeuwen het bijzonder goed gedaan hebben. In die klasse waren bijna alle podiumplaatsen voor hen.

De Goofies Race top 3 uitslag per klasse:

ORC A
Winnaar in ORC A werd Piet Briels uit Halle Zoersel (BEL) met de ANTILOPE STS voor Marco de Bat uit Terneuzen met de BATELEUR en de gebroeders Liezenga uit Middelburg en Zierikzee die met de WEERGA Op basis van voorlopige rating derde werden.

IRC A
IRC A was een puur Zeeuws podium: De overwinning ging naar Marco de Bat uit Terneuzen met de BATELEUR voor de BARCROLLE met inval schipper Vincent de Vries uit Middelburg en de gebroeders Liezenga uit Middelburg en Zierikzee die met de WEERGA derde werden.

ORC B
In ORC B won Kees de Ridder en familie uit Kats met de ALDEBARAN V voor Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN en Sjoerd Meijer uit Den Haag met de Switch die derde werd.

IRC B
In IRC B won Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN voor Christof Lamproye uit Kortenberg (BEL) met de ENIGMA.

Ongemeten A
De overwinning was voor de FAMOUS GULL 2 van Marc van Driel uit Rhoon voor de ULYSSES van Karel Verhulst uit Wilrijk (BEL) en Patrick de Cort uit Schoten (BEL) die met de SANKA derde werd.

Ongemeten B
De overwinning ging hier naar schipper Declerck uit Edegem (BEL) die met de LECAS voor Jan Jacob Muyls uit Meise (BEL) en Bas Schmit uit Achel (BEL) die met de JEETJE derde werd.

Meer foto's en video via het ClubRacer Forum: www.clubracer.be/zeilforum/threads/2301-Goofies-race-December-2015

Tekst: De RekenGoof
Foto's: Christof van de Enigma

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: