Zonovergoten IJspegel Trophy wedstrijden in februari

IJspegel Trophy’s Morgens bij vertrek van huis gloort de zon al aan de horizon. De lucht oogt blauw en er staat een licht briesje. Zondag 15 februari 2015 belooft een mooie zeildag te worden. In Scheveningen blijken we aan de hoge wal te zitten. Geen branding te bekennen en bij het strand een vlakke zee.

De wind zit echt in de oosthoek. De Albatros gaat 2,5 NM west van de haveningang voor anker. En de bovenboei gaat op 90 graden. Groep 1 en 2 worden voor 3 rondes weggestuurd. Bij de start van groep 2 krimpt de wind wat, staat de stroom in de richting van de pin-end. Het wordt een beetje krioelen bij de boei. Maar tenslotte is een ieder op weg naar de bovenboei.

De Two Handed gaan voor een baan van royaal 11NM en vertrekken met negen boten naar de Drain E om deze over sb te gaan ronden.
Dan komen de eersten van groep 1 weer naar beneden. Op de Albatros, op een bankje in de zon, volgen we de wedstrijd. Coin Coin gaat voorop. Gevolgd door X-one en Luctor. Ze zitten elkaar danig op de hielen. Skarp en Leeloo sluiten aan. Dan is er even een gat bij de benedenton. De wind neemt wat af en gaat van medium naar low. Het is goed toeven in het zonnetje. En voort gaat het weer. Er melden zich weer schepen bij Mark 3. Nitro gaat op volle toeren en rond mooi de boei, IJsvogel volgt met Moving Intelligence er achter aan. Dan volgt de Zeezeilschool met SCA en sluit Magnum te gelederen. Op naar de bovenboei en proberen weer metertjes te pakken op de concurrenten.

Bij de tweede ronde is X-one uitgelopen op de rest en heeft Magnum de laatste plaats verlaten en is tussen Nitro en IJsvogel geschoven. Moving intelligence sluit nu de gelederen. Zo gaat een ieder weer full speed aan het derde rondje beginnen.

Bij de finish komt X-one als eerste over de lijn. Maar in gecorrigeerde tijd wordt Nitro eerste, en Leeloo tweede. X-one heeft geen ORC meetbrief en komt alleen voor in de uitslag van IRC. Daar worden ze gecorrigeerd vijfde.

Groep 2 draait ondertussen ook zijn rondjes. Odin voorop met Redan op de hielen. Prachtig schouwspel vindt er voor onze ogen plaats. Snelle handelingen bij boei drie en weer de elementen tarten en proberen meters te winnen. Tenslotte vindt de wedstrijdleider dat drie rondes teveel tijd gaan kosten voor deze groep en wordt er bij de tweede ronde bij Mark 3 de Sierra over Oscar gehesen en vindt de finish plaats tussen boei en boeienboot. Odin wint in tijd, Redan volgt op 2 seconden, Joule wordt derde in tijd, maar Griel die als vierde over de lijn komt wint gecorrigeerd deze race.

Ondertussen volgen we de Two Handede klasse. Junique passeert Mark 3 en gaat weer op weg naar Drain B. Om daarna te komen finishen. Maverick zien we tobben met zijn spi en laat daardoor vele meters liggen. Windsprint gaat hem op volle snelheid voorbij.

De tweede start van de dag wordt gekenmerkt door dat beide groepen een generall krijgen en de tweede poging gepaard gaat met de Uniform vlag. Bij groep 1 denken we dat een aantal boten nog niet in de gaten hadden dat de Uniform vlag een soort zwarte vlag is. Dat betekent dat bij het passeren van de startlijn binnen 1 minuut van de start er een diskwalificatie volgt. Alleen als er weer een generall komt of de wedstrijd wordt afgebroken, mag je als je over de lijn bent geweest toch nog weer mee starten. Bij de start van groep 1 zijn Leeloo, Skarp,Coin Coin en Moving Intelligence tussen het strijken van de Uniform vlag en het startsein over de lijn. Helaas betekende dat een ufd (uniform flag disqualification) voor deze boten. Verder wordt er weer sportief gestreden en wint gecorrigeerd tenslotte weer de Nitro die ook met de dagprijs naar huis gaat.

IJspegel Trophy wedstrijden

Bij groep 2 gaan ze zorgvuldiger om met de Uniform vlag en zijn er gelukkig geen ufd’s. Vanaf het startschip zien we wel wat commotie tussen Addixion en Iluka. In ieder geval zijn we weer op weg voor twee rondes op deze zonovergoten IJspegel. Bij Mark 3 gaat na het eerste rondje Odin weer voorop. Helaas kost het strijken van de spi teveel tijd en loopt Griel vele meters op hen in. Joule komt op volle snelheid rond de boei. Flying Dolphin en de Ruimte volgen. Dan komt de Redan aanstuiven. Iets minder voorin dan bij de eerste race. Fietsgigant en Figaro strijden samen. Blondie volgt ( is het nu een gele of is het nou een groene spi?). Dan komen Vuurflits en Lucifer. Lucifer moet Vuurflits voor laten gaan. Westwind volgt en dan komt de Addixion, die waarschijnlijk nog een beetje in de winterslaapstand staan. One Wave Ahead en Iluka sluiten de gelederen. Westwind komt terug en gaat alsnog rond de boei.
En daar gaat een ieder weer naar boven. Ondertussen zijn de Two Handed aan het finishen. Junique was al binnen. Windsprint volgt. Maverick zien we opvaren met Roaring X. In tijd wint Maverick op het nippertje. Firestorm komt ook aan gestormd en dan volgt Panther. Harpoen en Happy sluiten de gelederen. In gecorrigeerde tijd wint Junique.

Bij de finish van groep 2 in de tweede race komt Griel fier voorop en finisht in tijd en gecorrigeerd als eerste. Joule en Odin zijn tweede en derde in tijd, maar worden gecorrigeerd verslagen door De Ruimt en Flying Dolphin die als tweede en derde op de uitslagenlijst komen te staan.

En dan zit er weer op. Het anker van de Albatros kan eruit. En nog steeds in het zonnetje tuffen we naar de haven. De zon staat al wat lager en de temperatuur daalt. Een mooie zeildag zit er weer op.

In het Spuigat is er nog een gezellige prijsuitreiking. De overall winnaars zijn Nitro, Griel en Junique. Met gekleurde wangen gaan we allen weer huiswaarts. De zonnebril kan weer in de tas, de zon is onder. Tot over twee weken.

O ja, namens de Jachtclub mag ik een ieder uitnodigen aanstaande zaterdag deel te nemen aan de cursus Basis Wedstrijd Organisatie. Tijdens deze cursus worden de basis beginselen van het organiseren van zeilwedstrijden aangeleerd. De cursus wordt door Peter en mij gegeven. Lijkt je dit leuk geef je dan op. Dit kan via de www.ijspegelacademy.nl en dan naar cursus BWO.

En vergeet niet om dinsdagavond naar de nabespreking te gaan. Daar geeft Erik van Vuuren weer een analyse van de wedstrijden en zal Nic Bol, directeur van Quantum Sails en wereldkampioen in de J/22, een presentatie geven.

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: