Team Brunel als eerste in Doldrums

Team BrunelTeam Brunel zeilde woensdag 18 februari 2015 als eerste de notoire Doldrums binnen. Daarmee kwam de Nederlandse Volvo Ocean 65 van schipper Bouwe Bekking vrijwel tot stilstand in de vierde etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15. De achtervolgers maakten in de afgelopen uren tientallen nautische mijlen (nm) goed op Team Brunel. De voorsprong op Abu Dhabi Ocean Racing bedraagt nog 25,6 zeemijl maar de inhaalslag van de concurrentie neemt inmiddels af.

De komende anderhalve dag krijgen de 6 boten met windstilte te maken. Team Brunel hoopt naar eigen zeggen een kleine marge te behouden en leidend de Doldrums te verlaten. De tracker laat reeds zien dat de vloot comprimeert. Volvo Ocean Race weerman Gonzalo Infante voorspelde gisteren al dat de komende dagen in het teken van ‘wolkenmanagement’ zullen staan. “Je zult geen rechte lijnen op de tracker zien. Ze zullen de wolken zo goed mogelijk moeten bespelen en verlies in mijlen zien te voorkomen.” De teams zullen naar verwachting vrijdagochtend de evenaar passeren.

Pech voor klassementsleider
Klassementsleider Dongfeng Race Team ligt voor het eerst deze Volvo Ocean Race op de laatste plaats. Het Chinese team van schipper Charles Caudrelier kampt met de nodige problemen. Zo brak eerder het slotsysteem voor het val van de J1 (genua 1) en het val in de mast. Daar kwam voor de derde keer een defecte mastrail bij. De rail laat gedeeltelijk los. Op dit moment moet een tijdelijke oplossing erger voorkomen. De bemanning gaat de permanente reparaties uitvoeren zodra de wind in de Doldrums afneemt. Deze materiële tegenslag en het feit dat ze na Straat Luzon voor een conservatievere route kozen en zo achterop raakten, bracht Caudrelier en zijn mannen niet echt in feeststemming voor het Chinese Nieuwjaar. Maar met nog zo’n 2.700 nm voor de boeg tot Auckland is alles nog mogelijk.

Het meest recente positierapport (12.55 uur UTC) geeft weer dat ook Abu Dhabi Ocean Racing en de rest van de vloot de Doldrums zijn binnen gedrongen. De snelheid is eruit en ze liepen de afgelopen 3 uur nog maar 1 tot 5 zeemijl in op Team Brunel. Team Alvimedica vaart in derde positie, 42,3 zeemijl achter de Nederlanders.

MAPFRE weer bereikbaar
Het Spaanse MAPFRE ligt vierde, maar viert een persoonlijke overwinning. Ze wisten in samenwerking met Cobham en Race HQ het probleem met de antenne voor nu op te lossen. Dat betekent herstel van communicatie met het hoofdkantoor in Alicante. Bovendien ontvangen ze weer alle weerdata, net als de andere teams. Sinds zaterdagavond zeilden ze ‘blind’. Ze waren dus niet in staat om de optimale koers uit te stippelen, gebaseerd op uitgebreide weervoorspellingen.

MAPFRE herstelt communicatieMAPFRE herstelt communicatie

Team SCA koos na Straat Luzon ook voor de noordelijke route via Taiwan, die Team Brunel aan de leiding bracht. Die gewaagde koers bracht de dames echter niet hetzelfde resultaat. Schipper Sam Davies (GBR) en haar bemanning, waaronder de Nederlandse Carolijn Brouwer, voegden zich op de vijfde plaats bij de rest van de vloot op 55,8 nm achter Team Brunel.

De verwachte aankomstdag in Auckland is nu 28 februari of 1 maart 2015.

Foto: Stefan Coppers / Team Brunel / Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: