4de Helius winterwedstrijd

Helius winterwedstrijdAfgelopen zondag is de 4de Helius winterwedstrijd alias de Snertrace op het Haringvliet gevaren. Dit in winterse condities met gevoelstemperaturen van min 4 graden deed deze wedstrijd zijn eer aan. Met af en toe een winterse bui en een aantrekkende wind was het een mooie zeildag maar warme kleding was wel noodzakelijk. We hebben daarmee een klein beetje kunnen proeven wat de deelnemers tijdens de Michiel de Ruyter Memorial Race vorig weekend hebben meegemaakt.

Er verscheen een dertigtal boten aan de start die verdeeld waren over drie startgroepen, de SW90, SW Snel en de Finnjollen. De SW klasse vaart een “Lange Baan” rond bestaande boeien op het Haringvliet. De Finnjollen varen een olympische “up wind – down wind” baan.

Een donkere bui zorgde tijdens de start voor een flinke windshift van meer dan 60 graden van West naar Noordwest. Het startschip “ANNA” draaide door de stroom en windshift bijna 180 graden achter haar anker. Door de windshift werd de pin aan stuurboord opeens de favoriete startlocatie.

Bij de eerste start, voor de SW 90 groep, ging dit nog goed en werd er rustig en terughoudend gestart maar bij de tweede start werd er fanatiek gestart en besloten 7 Finnjollen tegelijkertijd bij de pin te starten. Chaos, geschreeuw en te vroege start zorgde voor een algehele terugroep. Om de chaos compleet te maken werd na de terugroep de startvolgorde gewijzigd, wat niet iedereen van de SW snel doorhad. Als je op je gemak met je zeiljacht op de start ligt te wachten en er varen alleen nog maar Finnjollen om je heen krijg je toch wel de neiging om even te kijken waar je tegenstanders varen. Iedereen toch nog netjes op tijd gestart, met wat gedreig en luid gecommuniceerd vermoeden van een indringsstart aan het adres van de Massive Attack door de Dolce Vita bij de nog steeds favoriet gelegen pin-end boei.

Na het herpositioneren van de pin en de bovenboei, het blijft per slot van rekening een Olympische baan, werden de Finnjollen opnieuw gestart. Deze keer wel een ruimere verdeling op de startlijn. Bij de tweede start was het weer chaos maar deze keer bij het startschip. Nu is de “Anna”, een historisch stalen vissersschip van 19 meter, redelijk massief om daar met je Finn tegen aan te varen… Tijdens de derde wedstrijd sloegen ook nog twee Finnen om, waarbij Maarten Bart zijn wedstrijd opgaf om assistentie te verlenen aan zijn tegenstander. Dit getuigt van sportiviteit, goede zeemanschap en onderstreept het sociale karakter tussen de Finn zeilers onderling.

Door de SW klasse werd er een rondje Haringvliet gedaan, eerst in kruisrak naar de Haringvlietdam, vervolgens een rondje Slijkplaat om bij de Heliushaven te finishen. Het inschatten van wel of geen spinaker blijft altijd spannend. De wind was na de start in de NW hoek gebleven en bij de bovenwindse boei gingen de Spinakers omhoog, richting Stellendam. Bij Stellendam moest er gegijpt worden met een draai van meer dan 120 graden.

Spectaculair om de J-Minded uit het roer te zien lopen, vervolgens ging de TT Soeticheyt onderuit, waarop de achtervolgers maar besloten om de spinaker voor de gijp weg te halen. Nog een mooi spinakerrak van Hellevoetsluis naar Middelharnis volgde. Door de windshift naar Noord werd het beoogde kruisrak vanaf Middelharnis veranderd in een bezeilde koers, door toenemende wind in het voordeel beslecht door de groter boten in het veld, met een knappe prestatie van de Aqua Tic, die zich in het geweld van de snelle schepen goed staande hield. Uiteindelijk had de Dori line honeurs bij de finish bij de SW 90, en de J-Minded bij de SW Snel.

In het gezellige clubhuis werden na afloop de prijzen uitgereikt. Onder het genot van een kop Snert, een snee roggebrood en een biertje was de wedstrijdleiding heerlijk op dreef met een mooie verbale weergave van de dag. Tijdens deze prijsuitreiking werd Maarten Bart in het zonnetje gezet voor zijn gedrag en ontving hij een Letter of Redress voor zijn sportieve gedrag en een respectvol applaus.

Top 3 uitslagen

Finnjollen:
1. Jan Willem Kok met drie eerste plaatsen
2. Jan Bart met een 2, 4 en een 3e plaats
3. Maarten Bart met een 6e, 2e en 4e plaatst en een Letter of Redress

SW snel:
1. C.A. der Ruyter, TT Soeticheyt
2. Jeroen Bakkenes, Dolce Vita
3. Erik van Wordragen, Aqua tic

SW 90:
1. Cees de Wolff, Pegasus
2. Guus Misset, Dori
3. Hans Peltzer, Mouette

Tekst: Gert Jan Molenaar

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: