Spanning stijgt voor vierde etappe naar Auckland

Rolene StraussDe zes Volvo Ocean Race boten maakt zich klaar voor de vierde etappe van het Chinese Sanya naar Auckland, Nieuw-Zeeland. Zondag 8 februari klinkt om 14 uur lokale tijd (7 uur ’s ochtends in de Benelux) het startschot. De voorspellingen zijn gunstig voor een snel en spectaculair begin. Volgens de zeilers vormen de Filipijnen vervolgens een cruciaal punt in de route. De spanning stijgt.

Het Dongfeng Race Team van schipper Charles Caudrelier (FRA) gaat aan kop na winst in de race van Abu Dhabi naar Sanya. Al weet Caudrelier maar al te goed hoe kwetsbaar hun voorsprong van een punt is, getuige het voorbeeld van Team Brunel. Het Nederlandse team van schipper Bouwe Bekking (Deventer) won de tweede etappe en moest vervolgens op de finishlijn in Sanya genoegen nemen met de vijfde plek.

De 5.264 mijl lange race naar Auckland belooft een beproeving te worden voor de vloot, die op 11 oktober aan de 9 maanden durende race rond de wereld begon. De ervaren wachtleider van MAPRRE, Rob Greenhalgh, zegt hierover: “Historisch gezien is de vierde etappe lang en lastig met veel aan-de-winds en halve windse koersen. Ik voorzie dat de vloot dicht bij elkaar zal zitten, zeker tot aan de Filippijnen. Daarna biedt de route enkele opties. Krappe halve windse hoeken zouden ervoor kunnen zorgen dat de boten zich wat meer gaan spreiden.”

Het merendeel van de zeilers is het erover eens dat de Filippijnen een belangrijk punt vormen op de route dat de teams door de Zuid-Chinese Zee en de Stille Oceaan langs Australië naar Auckland voert.
“Het wordt belangrijk om na de Filippijnen in de juiste richting te gaan”, vervolgt Greenhalgh. “Want als je begint af te vallen (van de wind wegdraaien) en halve wind gaat koersen, zullen de boten die deze windhoek in goede snelheid weten om te zetten een voorsprong nemen.”
Bouwe Bekking is het daarmee roerend eens. “Het doorslaggevende punt zal bij de bovenkant van de Filippijnen liggen. Je zult een beslissing moeten nemen over hoe ver noordelijk of oostelijk je wilt gaan. Misschien wordt dit pas na 1,5 tot 2 weken zeilen duidelijk, maar, maar daar wordt het kritisch.” De 51-jarige Nederlander kijkt uit naar de bijna perfecte zeilcondities na vertrek op zondag.

“Het lijkt erop dat we goede wind krijgen bij het verlaten van Sanya, misschien 25 tot 30 knopen. Dat wordt wat anders dan 3 jaar geleden toen de jongens een paar dagen lang rond dobberden. Voor ons wordt het niet echt comfortabel, maar we maken ten minste wel mijlen op weg naar Nieuw-Zeeland.”

Chris Nicholson (AUS) en enkele bemanningsleden van Team Vestas Wind, wiens boot zware averij opliep toen het op 29 november op een rif in de Indische Oceaan liep, zullen de start in Sanya ter plekke aanschouwen. Nicholson liet donderdag weten dat hun Volvo Ocean 65 bij de werf van Persico in het Italiaanse Bergamo was aangekomen. En dat de eerste stappen in de herbouw waren gezet. Het Deense team hoopt in juni terug te keren in de race.

In-Port Race
De In-Port Race van morgen, zaterdag 7 februari, draagt de naam van het Deense team, dus Team Vestas Wind In-Port Race. De dames van Team SCA wonnen de laatste havenrace in Abu Dhabi. Zij zullen uit zijn op herhaling van dit succes.

Bemanningswissels
Het Spaanse team MAPFRE vervangt de Fransman Anthony Marchand, die voor een behandeling aan zijn gebit naar huis vliegt. Daardoor krijgt Guillermo ‘Willy’ Altadill de kans om op 22-jarige leeftijd zijn debuut te maken in de Volvo Ocean Race. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn gelijknamige vader, één van de grootste namen in het Spaanse oceaanzeilen. Altadill sr. versterkte ondermeer het Nederlandse Team Delta Lloyd in de editie van 2008-09. Altadill is de twee—na jongste in de vloot. Alleen de Chinees Liu Xiu aan boord van Dongfeng is een lente jonger. Verder maakte MAPFRE bekend dat schipper Iker Martinez in Auckland weer opstapt voor de langste etappe van de race. Xabi Fernandez zal hem opnieuw vervangen op weg naar Auckland.
Klassementleider Dongfeng Race Team maakt vandaag de samenstelling van de bemanning bekend.

Miss World in de mast
Afgelopen December werd ze tot Miss World gekroond en deze week hing Rolene Strauss in de top van de mast van Dongfeng. Daar bevond ze zich nou eens niet te midden van een horde fotografen, maar maakte ze een selfie.

Rolene StraussRolene Strauss

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: