Dongfeng Race Team is king in Sanya

Dongfeng Race TeamDongfeng Race Team schrijft nog meer geschiedenis in de Volvo Ocean Race. Schipper Charles Caudrelier (FRA) en zijn bemanning wisten na de eerdere etappezege in Sanya ook de Team Vestas Wind In-Port Race te winnen. Abu Dhabi Ocean Racing pakte de tweede plaats, gevolgd door Team Alvimedica en Team Brunel kwam als vierde Volvo Ocean 65 over de finishlijn.

Tegen de verwachtingen in nam de wind toch toe tot ongeveer 10 knopen. Al kreeg de vloot wel met veel windshiften en vlagen te maken. Dat zorgde voor de nodige wisselingen in de kopposities. De strijd was intens en het thuisteam trok uiteindelijk aan het langste eind.

Kort na de voor-de-windse start splitten de zes boten met Team Alvimedica, winnaar van de eerste In-Port Race in Alicante, aan kop aan de linkerkant van het veld. Dongfeng maakte een fout in een gijp en verloor daardoor de schoot van de A3 gennaker. Dat zette het voor China uitkomende team op achterstand, terwijl het Nederlandse Team Brunel als tweede de eerste gate rondde.

Schipper Ian Walker (GBR) ging met Abu Dhabi als derde rond, maar koos de andere rechterkant van het veld en vond daar betere druk dan zijn rivalen op links. Zo kon Abu Dhabi de leiding overnemen, maar bij de tweede gate keerden een windschift (grote lift) zich tegen Walker en zijn bemanning. Alvimedica nam opnieuw de eerste plek over, gevolgd door Team Brunel van schipper Bouwe Bekking. Alvimedica verspeelde echter zijn halve voorsprong door problemen bij het uitrollen van de A3 gennaker. Dongfeng maakte ondertussen dankbaar gebruik van vlagen en wist zo het gat te dichten.

Dongfeng Race Team en Abu DhabiDongfeng Race Team en Abu Dhabi

Het Chinese team met Franse schipper ging nek aan nek met Alvimedica door de derde gate. Door de binnenbocht te nemen wist Dongfeng de leiding over te nemen en stond die niet meer af. Hoewel het bij de vijfde en laatste gate nog even spannend werd, toen Abu Dhabi Ocean Racing de windgoden mee kreeg. Hoewel hun voorsprong terugliep van 200 naar 50 meter, hielden Caudrelier en zijn mannen het hoofd koel en pakten ze de overwinning. Daarmee krijgt de serie havenwedstrijden wederom een nieuwe winnaar.

Team Alvimedica bleef op het nippertje Team Brunel voor en greep zo de laatste podiumplaats. Team SCA kwam als vijfde binnen en MAPFRE als zesde.

In het totaalklassement van de havenwedstrijden gaat Abu Dhabi Ocean Racing aan kop, gevolgd door Team Brunel en Dongfeng Race Team.

Morgen (zondag 8 februari) klinkt om 14:00uur lokale tijd (7:00 Benelux tijd) het startschot voor de vierde etappe van Sanya naar Auckland, Nieuw-Zeeland. Na het startschot volgt een parcours rond de boeien, waarna de vloot Sanya achter zich laat.

Sanya Team Vestas Wind In-Port Race resultaten (actuele finish tijden):
1. Dongfeng Race Team 14:54:29 (1pt)
2. Abu Dhabi Ocean Racing 14:55:07 (2)
3. Team Alvimedica 14:56:20 (3)
4. Team Brunel 14:56:36 (4)
5. Team SCA 14:57:30 (5)
6. MAPFRE 15:00:03 (6)
7. Team Vestas Wind - Did Not Start

Foto's: Victor Fraile/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: