Dongfeng Race Team als eerste uit de startblokken richting Auckland

Dongfeng Race TeamNa de overwinning tijdens de In-Port Race in Sanya kwam het Dongfeng Race Team vandaag ook als eerste uit de startblokken in zijn thuishaven. Het Dongfeng Race Team won eerder ook al de derde etappe. Het Chinees-Franse team rondde vanmorgen met een kleine voorsprong op de vloot de ‘exit’ boei bij het opmerkelijke Boeddha beeld. Het Nederlandse Team Brunel ging als vierde rond. Voor hen ligt de vierde etappe van 5.264 zeemijl die de Volvo Ocean Race vloot naar Auckland in Nieuw-Zeeland voert.

De zes teams vertrokken in een bries van 10-12 knopen en zullen de komende dagen meer wind over dek krijgen. “Daarna wacht ons wederom heel lichte condities, dus misschien hebben we genoeg voedsel en diesel mee. We gaan het zien in Auckland”, reageerde de Nederlandse Team Brunel-schipper Bouwe Bekking voordat hij de trossen los gooide.

Het eerste deel in de Zuid-Chinese Zee belooft ruig te worden met hoge golven en veel wind. De navigators hebben de keuze tussen de directe en agressieve optie om rechtstreeks naar het westen van de Filipijnen te koersen, dwars door de ergste golven en gebruikmakend van de windshiften vlakbij Luzon. Of om in het noorden te investeren en de noordoostelijke koers te kiezen. Daarmee wordt de zwaarste zeegang vermeden en is de kans op averij dus kleiner.

Tussen Taiwan en de Filippijnen ligt de Straat Luzon waar gedurende het jaar één van de hoogste gemiddelde windsnelheden wordt gemeten. Er liggen meerdere eilanden om rekening mee te houden. Daarnaast krijgen de teams daar met de Aziatische broer van de Golfstroom, de Kuroshio, te maken. Dit oceanografische verschijnsel kan voor 5 tot 8 knopen stroming zorgen. De impact kan dus groot zijn als je niet op de juiste plaats oversteekt.

Vanaf Luzon naar Auckland kunnen de zeilers alle ervaring met het tropische weer tijdens de tweede etappe gebruiken. Passaatwinden, monsoenwinden, tropische golven en lagedrukgebieden en de Doldrums ter hoogte van de Solomon Islands vormen het speelveld voor de navigators. Na de Doldrums rondom de evenaar volgt de zuidoost passaatwind op de Stille Oceaan. In deze tijd van het jaar kunnen op het zuidwestelijke deel van de Stille Oceaan krachtige tropische systemen tot ontwikkeling komen.

De vloot zal naar verwachting over ongeveer 25 dagen in Auckland, City of Sails, finishen.

Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: