Finn-zeiler Pieter Jan Postma wint goud in Sail Auckland

Pieter Jan PostmaFinn-zeiler Pieter-Jan Postma (NED) wint goud tijdens Sail Auckland (26 februari t/m 1 maart 2015). Sail Auckland is de grootste regatta voor Olympische en Paralympische klassen in Nieuw-Zeeland. Naast Postma deden er nog twee Nederlandse Kernploegleden mee in Auckland, Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner, die respectievelijk een vierde en vijfde plaats behaalden in de Laser klasse.

Postma is al enige tijd intensief in training in Nieuw-Zeeland ter voorbereiding op het Europese zeilseizoen en heeft, zoals hij zelf zegt, goede stappen gemaakt. “Ik zat in een intensieve trainingsmodus de laatste tijd, we hebben heel veel getraind op downwind (voor de wind zeilen) en mijn fysiek, daarna op licht weer-omstandigheden. Het was daardoor best pittig om in te tunen op wedstrijden, maar het is heel goed gegaan”, aldus Pieter Jan Postma.

Eind januari won Postma op overtuigende wijze de South Island Championships in Nieuw-Zeeland, in 6 races finishte hij 6x als eerste. En nu dus een plek op het hoogste erepodium tijdens de Sail Auckland.

Sail Auckland werd gekenmerkt door licht weer met onstabiele wind. Alhoewel het 18-koppige deelnemersveld overwegend uit Nieuw-Zeelanders bestond kende het veld een aantal Finn-zeilers uit de top van de wereldranglijst. In zeven races wist Postma onder andere zijn concurrenten Josh Junior (vijfde tijdens het ISAF World Championship in Santander), Andrew Murdoch en Jake Lilley voor te blijven.

Laser-klasse
Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner zeilden zeven races in een veld met 32 boten. In de top vijf speelde zich een zeer spannende strijd af. Ondanks het gelijk aantal behaalde punten als de nummer drie, Michael Bullot, viel Van Schaardenburg net naast het podium en werd vierde. Het aantal nummer 1-overwinningen en wie als laatste een ‘nummer 1’ scoort is in zo’n situatie bepalend. Heiner zat Van Schaardenburg dicht op de hielen. Met slechts 1 punt verschil op Van Schaardenburg behaalde Heiner de vijfde plek.

Eind maart staat voor de Delta Lloyd Kernploeg de Prinses Sofia Cup in Palma de Mallorca op het programma.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: