Volvo Ocean Race vloot bereidt zich voor op In-Port Race en zware etappe

Volvo Ocean RaceTerwijl de start van de vijfde etappe wat langer op zich laat wachten, bereiden de 6 teams zich voor op de In-Port Race van morgen en de zware race naar Itajaí, Brazilië. Op de route van 6.776 zeemijl liggen de beruchte Zuidelijke Oceaan, de ronding van Kaap Hoorn en tot slot de Atlantische oceaan naar de zuidelijke Braziliaanse staat Santa Catarina.

“Het is het mooiste zeilen dat we kunnen krijgen, met de golven en de natuur. Er zullen momenten zijn dat je het tot op je bot haat om daar te zijn, maar voor de meeste zeilers in deze editie wordt het hun hoogtepunt”, aldus Bouwe Bekking.

Charlie Enright, schipper van Team Alvimedica, voegde daaraan toe: “De race zelf is een persoonlijke beproeving en dat is waar de Zuidelijke Oceaan voor staat.”

Abu Dhabi Ocean racing-schipper Ian Walker en zijn bemanning voelen logischerwijs wat meer spanning. In de vorige editie waren zij één van de boten die om noodhulp moesten vragen. “We kregen een bericht terug, waarin stond dat het dichtstbijzijnde schip 1.000 zeemijl van ons vandaan voer. Dat zet je op scherp. Als je op de Zuidelijke Oceaan in de problemen komt, is de kans groot dat je door één van de andere teams geholpen moet worden”, aldus Walker.

Zeilen op de Zuidelijke OceaanZeilen op de Zuidelijke Oceaan

Ian Walker zag zich genoodzaakt tot een bemanningswissel voor de komende etappe. De enige zeiler uit de Verenigde Emiraten, Adil Khalid, kreeg van de racedoctoren het advies om aan de wal te blijven. Hij kampt met de gevolgen van een virus, waardoor hij niet fit genoeg is om te zeilen. De 24-jarige nieuwkomer Louis Sinclair uit Antigua neemt zijn plek over.

Nog meer bemanningswissels:
Ook Bouwe Bekking moest noodgedwongen een wissel aankondigen. De ervaren Fransman Laurent Pagès brak tijdens een trip naar huis 2 ribben. “Hij wilde het ons niet vertellen, maar hij kon nauwelijks lopen”, aldus Bekking. De Nederlander neemt zijn landgenoot Dirk de Ridder mee naar Brazilië. De Ridder deed al drie keer eerder mee aan de Volvo Ocean Race en eindige altijd op het podium. In 2002 met Illbruck zelfs op de hoogste trede.

Team Alvimedica zet één van zijn pre-race ervaren mentoren in, Stu Bannatyne (NZL). De Nieuw-Zeelander heeft zes edities op zijn naam staan. Dongfeng Race Team riep de versterking van de Ier Damian Foxall op. Foxall won samen met schipper Charles Caudrelier met Groupama de 2011-12 editie.

Team SCA (Sam Davies/GBR) kan ondertussen weer beschikken over de getalenteerd voordekker/stuurvrouw Sophie Ciszek (AUS). De Australische miste de vorige etappe vanwege een rugoperatie aan een blessure, die ze op weg naar China opliep.

Alle ogen zijn gericht op MAPFRE. Het Spaanse team kwam in Auckland winnend over de finish. Dat gebeurde zonder schipper Iker Martínez, die zich de afgelopen periode op zijn olympische campagne in de Nacra 17 richtte. Tijdens zijn afwezigheid leverde zijn vervanger Xabi Fernández een vierde en eerste plek af. Martínez liet tijdens de schipperspersconferentie weten dat hij goed gemotiveerd terugkeert: “Ook al zeilde ik niet, ik werkte toch hard voor het team. Doordat ik 2 etappes heb gemist, heb ik op afstand een nuttig perspectief gekregen op het beoordelen van de prestaties van mijn bemanningsleden.”

New Zealand Herald In-Port Race
De vooruitzichten voor de New Zealand Herald In-Port Race van morgen zijn gunstig. Volgens het laatste weerbericht worden de zeilers en het publiek op 20 knopen oostenwind en zonneschijn getrakteerd.

De start staat om 14 uur lokale tijd gepland. De havenwedstrijd in Auckland wordt een ‘tie-breaker’ voor het eindklassement van de Volvo Ocean Race 2014-15.

De nummers 1 en 2, Abu Dhabi Ocean Racing en Dongfeng Race team, staan op gelijke punten. Net als de nummers 4 en 5, Team Alvimedica en MAPFRE. In dat geval bepaalt de uitslag van de In-Port Race de rangorde in het eindklassement.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: