Carolijn Brouwer stuurt Team SCA in Auckland naar winst (video)

Carolijn BrouwerCarolijn Brouwer (NED) zeilde vannacht als stuurvrouw Team SCA opnieuw naar winst in Auckland. Team SCA schreef als enige team tot dusver in de Volvo Ocean Race 2014-15 twee In-Port Races op hun naam. Na de zege in Abu Dhabi was de damesboot de heren andermaal te snel af rond de boeien. Net als in Abu Dhabi eindigde Team Brunel als tweede achter de vrouwen.

De hele race was vanaf het begin tot het einde een spannend gevecht. Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer) werd uiteindelijk op het nippertje verslagen door Sam Davies (GBR) en haar bemanning. Na afloop vatte navigator Libby Greenhalgh (GBR) hun succes in de ‘City of Sails’ als volgt samen: “We hebben gewonnen, omdat we het simpel hebben gehouden. We hebben het aantal manoeuvres beperkt gehouden en dat werkte voor ons.”

Schipper Davies jubelde: “We zijn echt heel erg blij, de ‘City of Sails’ was vandaag een fantastische arena voor ons om in te racen. Het was lastig, maar dat hadden we in de oefenwedstrijd al gemerkt. We hebben toen alle fouten gemaakt en vandaag was gewoon briljant. We werkten goed samen, hadden een prima start en tactiek. Alles ging zoals het moest aan boord.”

Hun succes is voor de vrouwen andermaal een morele boost voor het vertrouwen in de vijfde etappe van Auckland naar Itajaí. Vanwege de naderende cycloon Pam is de start ten minste 48 vertraagd.

Team Brunel op gedeelde eerste plaats in havenrace-klassement
Team Brunel is zaterdagmiddag tweede geworden in de havenrace van Auckland. Het team van Bouwe Bekking staat nu gedeeld eerste met Abu Dhabi Ocean Racing in het algemeen havenrace-klassement.

Team SCA aan de leidingTeam SCA aan de leiding

MAPFRE wordt derde in Auckland
Na nog een snelle start leidde MAPFRE de achtervolgers om Team SCA terug te pakken. Het Spaanse team kwam als derde over de eindstreep. Tot vreugde van de Spanjaarden, die weer met hun eigen schipper Iker Martínez (ESP) zeilden. Martínez miste de afgelopen 2 etappes, omdat hij zich op zijn olympische campagne voor Rio 2016 concentreerde.

De New Zealand Herald In-Port Race vond in nagenoeg perfecte zeilcondities plaats, net voordat cycloon Pam komt huishouden. Dankzij de zege in Auckland staat Team SCA nu in het totaalklassement van de In-Port series 2 punten achter het leidende duo. De dames hebben op hun beurt een voorsprong van 2 punten op Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA). De Chinese boot noteerde een vierde plek in de havenrace van Auckland.

Uitgestelde etappestart
De vijfde etappestart is van zondagmiddag naar op z’n vroegst dinsdagmiddag lokale tijd uitgesteld, vanwege de categorie 5 cycloon Pam met windsnelheden van ongeveer 250 km/u. In de komende 24 uur zal racemanagement de definitieve beslissing nemen over de starttijd.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: