IJspegel Trophy ziet exclusieve trim van Moving Intelligence

NED 7777De IJspegel weersverwachting voor deze zondag is aanmerkelijk beter dan twee weken geleden. Er wordt een gemiddelde wind rond de 15 knopen verwacht met stoten rond de 20 knopen. Een goed zeilweertje voor de IJspegel op 15 maart. Om 9.30 uur vertrekt de Albatros, vol geladen met een enthousiast wedstrijdcomité, om er een baan voor ORC en Two Handed in te gaan leggen.

Nieuw deze keer is de extra gele opblaasbare boei ZULU, die gebruikt gaat worden in de middellange afstandsbaan van de Two Handed klasse. Op de wal wordt deze al medegedeeld op het wedstrijd mededelingen bord en op zee wordt de baan met positie van de extra boei ZULU omgeroepen op VHF 72. Kijken of het gaat lukken met de Two Handed.

1,5 NM Noord van de haveningang gaat het anker van de Albatros erin. Er staat een gemiddelde wind rond de 11 knopen met stoten van 19 knopen.. Allereerst wordt bepaald waar de ZULU boei moet komen te liggen. De wind zit rond de 70 graden. En de bovenboei komt bij de kust te liggen. Boei ZULU komt ongeveer 2 mijl west van de Albatros waardoor er een rak van meer dan 3 nm voor de wind wordt gecreëerd voor de Two Handed klasse.

De eerste start van groep 2 ( Tango) is om 11.30 uur. De stroom staat over de lijn en er wordt ook voorzichtig gestart. Skarp en SCA gaan als eerste naar de bovenboei. X-one sluit de gelederen. Bij groep 2 (Oscar) gaat One Wave Ahead royaal voor het startschot over de lijn. De Ruimte gaat ook te snel en voor beiden wordt de X-vlag gehesen. De Ruimte komt terug, maar One Wave Ahead gaat ondanks verschillende calls gewoon door. Jammer dat betekent een OCS.

Bij de Two Handed komen maar 5 van de 10 boten aan de start. De rest op wintersport? Ook bij deze start een voorzichtig manoeuvrerend veld en komt Harpoen als eerst na het startschot over de lijn. En zo kan het wedstrijdcomité weer aan de gebakken eieren , die deze zondag bijzonder lekker smaken.

Na 21 minuten meldt zich de Coin Coin, de eerste boot van groep 1. Gevolgd door de X-one die een imponerende spi in top heeft. Skarp volgt en daarna zien we Saffier Nitro langs komen. SCA van de zeezeilschool zit daar weer achter. Moving Intelligence maakt een moeilijke manouvre bij de benedenboei en verliest vele meters op IJsvogel en Magnum die samen rond de boei gaan terwijl Moving Intelligence probeert zijn spi te strijken. Dinox sluit de gelederen.

IJspegel Trophy

Bij groep 2 wrijven wij ons eerst eens in de ogen. Zien we echt wat we zien. Fier voorop komt namelijk de Flying Dolphin aan gevaren. Zij doet haar naam eer aan en zonder veel verlies ronden zij de benedenboei en laten Griel die als tweede aan komt het nakijken. Redan volgt als derde. De Ruimte zit door zijn te vroege start wat verder in het veld. En voort gaat het weer.

De eerste van Two Handed zien we ook langs komen. Zij bijten de laatste van groep 2 bijna in de staart, Junique en Maverick voorop op weg naar de ZULU boei.

Groep 1 moet drie rondes varen. X-one heeft stuivertje verwisseld met Coin Coin en gaat nu koninklijk voorop. Magnum ligt nu voor IJsvogel en Dinox, die eerst gaat finishen bij groep2 en dan besluit dat ze bij groep 1 horen en nog een derde rondje moeten varen. Tenslotte wint X-one in tijd, Wint gecorrigeerd Saffier Nitro en wordt Coin Coin tweede en Skarp derde.
Bij groep 2 wint Flying Dolphin in tijd en gecorrigeerd en worden Griel en Redan respectievelijk 2 en 3.

In de Two Handed klasse gaat het wat minder. Zowel Junique als Maverick hebben problemen met hun spi en spoelen voorbij de ZULU boei. Beiden melden dat ze naar de haven gaan. De strijd gaat door tussen Roaring X, Harpoen en Happy.

Om 13.15 uur is de tweede start van groep 1. Mooi verdeeld over de lijn vertrekken zij naar de bovenboei. Bij groep 2 zien we Griel bij de start tegen de lijn aan liggen. Op het startschot is de snelheid bij de Griel er een beetje uit en worden zij voorbij gesneld door de Lucifer die als eerste naar de bovenboei spurt.

IJspegel Trophy

Beide groepen moeten drie rondes varen. X-one gaat royaal voorop. Moving Intelligence zien we op de vierde plek voorbij komen met Saffier Nitro er achter aan. Ijsvogel houdt Magnum achter zich en SCA sluit de gelederen. Wederom wint X-one in tijd en wordt gecorrigeerd Saffier Nitro eerste, Skarp tweede en Coin Coin derde.

Groep 2 gaat wederom verrassend Flying Dolphin voorop met nu op de hielen gezeten door de Redan. Verder zien we Lucifer op een zesde plaats voorbij komen. Kunnen ze dat volhouden? Bij de finish wint echter Redan in tijd, en wordt ook gecorrigeerd eerste, Flying Dolphin wordt tweede en Griel derde.

De finish van de overgebleven drie Two Handed is ook een feit. In tijd wint Roaring X, gevolgd door Harpoen en tenslotte de Happy. Gecorrigeerd wint Harpoen.

Over twee weken staat Atoom Cup op het programma. Zaterdag is de eerste start om 11.00 uur en wordt er getracht 3 wedstrijden te varen. Op zondag is de start ook om 11.00 uur en worden er twee wedstrijden gevaren. Voor Two Handed staat er voor beide dagen een middellange afstand op het programma.

In het totale klassement gaat in groep 1 Saffier Nitro fier voorop met 17 punten verschil met IJsvogel die op de tweede plak staat. Het verschil tussen IJsvogel en Magnum is maar 4 punten. Voor IJsvogel nog heel spannend of zij deze tweede plek zullen kunnen handhaven.

Bij groep 2 staat Griel bovenaan met 9 punten verschil met nummer twee Redan. De Ruimte volgt met 7 punten verschil op Redan. Ook hier kan er in 5 wedstrijden die we nog moeten varen voor de IJspegelTrophy nog van alles gebeuren.

Bij Two Handed gaan Junique en Maverick voorop, maar moet er veel gebeuren wil Maverick Junique van de troon stoten. Happy, Panther en Harpoen zitten dicht bijelkaar. Maar met nog 2 wedstrijden te varen komt er een aftrek bij en zal Panther omhoog schieten omdat zij een DNC mogen aftrekken.

Wij kijken uit naar de laatste wedstrijden van de IJspegelTrophy en zijn benieuwd hoe een en ander zal gaan uitpakken.

Tekst: Aly Anink-van Driel
Foto's: Team-Redan & Frank de Bruin

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: