Oproep tot Volvo Ocean Race hulpactie voor Vanuatu

cycloon PamDe vijfde etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15 is zondag 15 maart niet gestart. Uitstel was noodzakelijk vanwege de naderende super cycloon Pam. De eilandengroep Vanuatu, ten oosten van Australië in de Stille Oceaan, heeft de uitzonderlijk zware cycloon inderdaad over zich heen gekregen met windsnelheden tot 300 kilometer per uur. Volgens sommige bronnen zouden er tientallen doden gevallen zijn. De laaggelegen eilanden hebben vooral schade opgelopen door de enorme golven. Ondertussen komen er grote hulpacties op gang.

Volgens Unicef zou deze cycloon wel eens een van de grootste weerkundige rampen ooit in de Stille Oceaan kunnen zijn. De cycloon had eerder al ernstige schade veroorzaakt op andere eilanden in de oceaan, zoals Kiribati en de Solomoneilanden.

VanuatuDe Volvo Ocean Race vloot ligt stil
De zes boten sterke vloot zou normaal gezien op zondagmiddag aan de 6.776 nautische mijlen lange race naar het Braziliaanse Itajai beginnen. Met de tropische cycloon Pam (categorie 5) in het vooruitzicht besloot de raceorganisatie vorige week om de start minstens 24 uur uit te stellen.

Start voorzien tussen maandagnacht en dinsdagmiddag
De boten zullen dus Auckland niet vòòr dinsdagmorgen 17 maart verlaten. Men hoopt om te starten tussen dinsdag-en woensdagnamiddag. Het exacte tijdstip moet nog bevestigd worden. Veiligheid staat volgens Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad voorop: "Niemand wil de vloot laten vertekken met het risico om zeilen te scheuren, boten te breken of erger nog, mensen te verwonden".

Volvo Ocean Race hulpactie?
Alles is relatief natuurlijk. Terwijl de Volvo Ocean Race organisatie opgelucht laat weten dat Auckland het ergste van cycloon Pam lijkt te missen, stuurt Australië hulp naar de zwaarst getroffen gebieden. Het zou van goede smaak getuigen moest de Volvo Ocean Race organisatie een solidariteitsactie op poten zetten. Geld genoeg volgens ons. Of zijn ze daar enkel geïnteresseerd in hun eigen marketing?

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: