Vijfde etappe Volvo Ocean Race heeft definitieve starttijd

Volvo Ocean RaceDe vijfde etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15 kreeg vanmorgen een definitieve starttijd. In overleg met de 6 schippers besloot Racemanagement dat op woensdagmorgen 9 uur lokale tijd (dinsdagavond 21 uur bij ons) het startschot zal klinken. Dan begint de vloot 2,5 dag later dan gepland alsnog aan de 6.776 zeemijl van Auckland naar Itajai, Brazilië.

“We zien een groot verschil tussen een start op dinsdagmiddag of op woensdagmorgen in makkelijkere condities. Dit was tevens de voorkeur van het merendeel van de teams”, aldus Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad, direct na de meeting met de zes schippers, navigators en weerexperts in Auckland.

Frostad gaat verder: “De cycloon is nog steeds een zwaar weersysteem vlakbij Nieuw-Zeeland. De meeste routes tijdens de komende etappe brengen je voor een redelijk lange periode dichtbij de cycloon. Nu dat we uitstellen, is het altijd de vraag wanneer je vertrekt, wanneer denk je dat de cycloon ver genoeg uit de buurt is? Wij zien dat het systeem groot is en dat het niet echt veel is opgeschoven. Als de boten op dinsdag weg zouden gaan, zouden ze vrij snel in 40 knopen wind en een enorme zeegang zitten.”

Team SCA’s navigator Libby Greenhalgh kan zich vinden in het besluit: “Er zijn waarschijnlijk niet veel mensen die erg dicht bij een cycloon hebben gezeild. Bij vertrekt op dinsdag zouden we vijf tot zes dagen in 35 tot 40 knopen zitten, wat niet het geval is als we woensdag weggaan. We krijgen er dan nog steeds mee te maken, maar de storm begint al af te zwakken.”

“Het is voor de Volvo Ocean Race geen gemakkelijk besluit geweest, maar ze hebben naar iedereen geluisterd. We hebben allemaal de kans gehad om ons gevoel naar voren te brengen. Wij zijn blij.”
Abu Dhabi Ocean Racing’s schipper Ian Walker (GBR) vertelt over dat overleg: “Vier van de zes teams waren grote voorstander van een start op woensdagmorgen, dus de organisatie besloot dat we woensdagmorgen 9 uur starten.”

Context
Met minder dan 48 uur te gaan tot aan de start van de vijfde etappe over de Zuidelijke Oceaan en langs Kaap Hoorn, herinnert Frostad de vloot aan de impact van Pam in de regio. “Deze tropische cycloon heeft mensenlevens geëist en een enorme ramp veroorzaakt op een paar geweldige eilanden, waar we net ten noorden van Nieuw-Zeeland langs geracet zijn. Het is niet zomaar een weersysteem, we praten over een natuurramp. Voor mij als raceorganisator zou ik werkelijk nooit overwegen om in zo’n cycloon te starten. We weten dat dit systeem er nog steeds is en genoeg windmetingen laten zien dat het nog altijd sterk is. Soms moet je simpelweg de veiligheidsvlag trekken.”

Verwachte aankomst in Brazilië
De oorspronkelijke aankomstdag in Itajai was tussen 1 en 5 april 2015. Vanwege de uitgestelde start zal de vloot naar verwachting later in Brazilië finishen. Op dit moment is het niet mogelijk om een bijgestelde verwachting te geven. Binnenkomt volgt hierover meer informatie.

Foto: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: