5de etappe eist zijn eerste tol van de Volvo Ocean Race vloot

Volvo Ocean RaceDankzij de uitgestelde start van de vijfde etappe ging het ergste van de cycloon Pam weliswaar aan de Volvo Ocean Race-teams voorbij, toch kregen ze met heftige zeilcondities te maken. De wind nam toe tot 30 knopen en de golven tot 5-6 meter. Team Brunel gaat voorlopig aan de leiding. Voor de Volvo Ocean Race-vloot kwam gisteren de tijd stil te staan bij het passeren van de internationale datumgrens. Even keerden de zes teams weer terug naar 18 maart.

Het ruige weer zorgde voor de nodige zeezieken onder de professionele oceaanzeilers tijdens hun wilde tocht. Daarnaast hield de ene zeilwissel of manoeuvre na de andere de bemanningen continu op de been.

Amory Ross (USA), Onboard Reporter van Team Alvimedica, gaf in zijn nieuwste blog van donderdag een sprekende beschrijving van het leven aan boord: “Zelfs in haar ingetogen staat, deelt de voormalige cycloon Pam een behoorlijke klap uit. Ik zou liegen als ik zeg dat ons enthousiasme om terug te keren naar zee onveranderd is. Nu dat we hier zijn, is iedereen ofwel groen of moe, of beide. De staat van de zee is rommelig, wat alles abnormaal moeilijk maakt. We praten veel over het racen op deze boten en de eisen en vaardigheden die dat vergt. Maar als de omstandigheden zijn zoals nu, dan kost het leven aan boord al simpelweg veel moeite.”

Abby Ehler (GBR), OBR van Team SCA, voegt daaraan toe: “Het is hobbelig, nat en wild. Het lijkt alsof je op een rodeopaard zit of in een achtbaan. Het is intens en vraagt 100 procent concentratie. Niet alleen voor het sturen, maar voor als je je rond beweegt.”

Noordelijke duo leidt
Nadat de vloot East Cape achter zich liet, tekende zich een kleine split af. Team Brunel en Team Alvimedica zijn de meest noordelijke boten en varen respectievelijk in eerste en tweede positie. Klassementleider Abu Dhabi Ocean Racing leidt de zuidelijke vloot. Team SCA kiest voor de conservatievere middenweg en ligt momenteel vierde.

De Nederlandse wachtleider Carolijn Brouwer: “Het was wat risicovol bij de top van de Kaap, omdat we wisten dat er een overgang naar aan-de-windse condities aankwam. We dachten dat we er te wijd omheen waren gegaan, maar we hebben het goed uitgespeeld. Daarna waren we het verst noordelijk. We konden terugkeren naar de vloot en de aansluiting behouden. We hebben de windshift prima benut, waardoor we terug in de race zijn.”

Een hogedrukgebied dat zich naar het noorden heeft bewogen, is de volgende uitdaging voor de vloot. Brouwer: “Daardoor zullen we een dag lang in 10 knopen aan-de-wind varen voordat we kunnen aanhaken bij de zuidwestenwinden.”

De boten zullen naar verwachting rond 7 april in Brazilië finishen. Op de route ligt een belangrijke mijlpaal voor menig oceaanzeiler: het passeren van Kaap Hoorn.

Foto: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: