Stalen zenuwen in veel wind tijdens de Grevelingencup finale

Grevelingencup finaleAfgelopen zaterdag (21 maart) is de finale van de Grevelingencup gevaren. Hoewel de zeilers zich mentaal hadden ingesteld op een voorjaarswedstrijd, bleek het een winter-zeildag als geen ander. We hebben zon gezien, de regen gevoeld en gerild van de kou. Allemaal in een ultieme poging om de overwinningen binnen te slepen en zo hoog mogelijk te eindigen in het klassement van de winterserie 2014-2015.

Ondanks de zomerse hopen was de voorspelling al vroeg duidelijk. Het zou niet warm worden, de wind zou krachtig zijn met 21 knopen en vlagen tot wel 26 knopen en met af en aan wat regen zou het een wedstrijd worden waarin het verschil gemaakt wordt.

De wedstrijd
Licht onwennig dropen de deelnemers zaterdag ochtend binnen in le Bateau op Marina Port Zelande. Gewend aan de zondagmorgen was dit toch even schakelen. Maar toen het palaver begon wist iedereen al snel weer met welk doel ze daar stonden: Varen! Met verhoogde hartslag vertrokken de zeilers naar de startvelden, waar eerst de verschillende Toerklasses met en zonder spinaker vertrokken aan hun parcours over het Grevelingenmeer en daarna de ORC en Eenheidsklassen gestart werden.

NED 7561

Tijdens de wedstrijd ging het hard, de wind stond aan en de snelheid van de jachten was hoog. Met schoten in de hand en wat extra marge ten opzichte van elkaar en de startlijn knalden de bijna 200 boten de Grevelingen over. Als afsluitende knaller had de organisatie de banen van de laatste wedstrijd aangepast zodat iedere klasse finishte voor het Ossenhoek eiland waar een dweilorkest ze toe-toeterde en in volle feestelijkheid ontving. Dansend en sjansend kwam het ene schip na het andere binnen.

Joie de Vivre

Het avondprogramma werd afgetrapt met de uitslagen, waarin in elke klasse de winnaars naar voren geroepen werden om de prijzen in ontvangst te nemen. Nadat prijzen vergeven waren en de laatste felicitaties gedaan waren, werd het eten geserveerd en kon men, terwijl de band de 3 vraagtekens de sterren van de hemel speelden zich voldoen met heerlijk eten.

De afgelopen winterserie
De Grevelingencup kijkt terug op een schitterend winterseizoen. Met afwisselende condities, enerverende gebeurtenissen, schitterende dagen en veel gezelligheid heeft de winterserie dit jaar wederom de 1000 tot 1200 zeilers afkomstig van de bijna 200 zeilschepen met veel plezier het Grevelingenmeer over gestuurd. Stichting Grevelingencup wenst iedere deelnemer een mooi zomer-zeilseizoen toe!

Meer info en alle uitslagen: www.grevelingencup.nl

Tekst: Wouter Kop

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: