Volvo Ocean Race vloot heeft wilde nacht achter de rug (video)

Volvo Ocean RaceDe Volvo Ocean Race vloot worstelde afgelopen nacht met de brute Zuidelijke Oceaan. Team SCA met Carolijn Brouwer (NED) aan boord, maakte de laatste van de 3 klapgijpen. Dat gebeurde vanmorgen vroeg rond 05.05 UTC in zware condities tijdens de vijfde etappe. Niemand raakte gewond.

“We lagen ongeveer 2 tot 4 minuten op de zijkant voordat we langzaam weer rechtop kwamen”, rapporteerde Onboard Reporter Anna-Lena Elled (SWE). Bij een klapgijp zwaait het gevierde grootzeil onbedoeld met een grote klap naar de andere kant. De vrouwenbemanning van schipper Sam Davies (GBR) inventariseert momenteel de schade en voert reparaties uit.

Dit voorval staat niet op zichzelf, want er deden zich vannacht in de vloot meer problemen voor. Dongfeng Race Team beet gisteravond het spits af met een Chinese gijp. OBR Yann Riou (FRA) zei daarover: “Het kostte ons 2 tot 3 uur om de chaos op te ruimen. De boot lag op haar zijde, waarbij 300 liter water door een ontluchter de boot in liep.” Net als bij Team SCA raakte niemand gewond.

De derde klapgijp kwam van MAPFRE (Iker Martinez/ESP), die rond 20 UTC plaatsvond. Er is nog geen nieuws over eventuele schade.
Tot slot had ook Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR) moeite om de boot onder controle te houden. Zij noemde het ‘de nacht van 2 gijpen: een wilde in het pikkedonker met een enorme uitglijder en een gecontroleerde bij 30 knopen wind’. Desondanks kwamen Walker en crew dichterbij koploper Team Brunel. Het gat bedraagt nu nog 8 zeemijl. Het Spaanse MAPFRE ligt in derde positie.

Alle 4 boten waren in staat om verder te racen. Team SCA verloor door alle strubbelingen wel 38 zeemijl en vaart nu 97,9 zeemijl achter de leider.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: