24 uur van Nieuwpoort in ere hersteld

24 uur van NieuwpoortOp het einde van de jaren tachtig kregen zeilwedstrijden nog sponsoring van Winston (sigaretten zowaar…), VTM en Siemens Computers. De 24 uur van Nieuwpoort was dan ook een heel aparte zeilwedstrijd langs de Belgische kust. Op een korte baan voor de kust moesten de deelnemers zoveel mogelijk ronden varen en dat was erg populair. Door het wegvallen van de Grand Prix de la Côte d’Opale is er een grote leemte in de kalender van menig wedstrijdzeiler gekomen.

Na Oostende - Ramsgate zullen de boten niet naar Boulogne doorsteken maar rechtsomkeert maken naar…. Nieuwpoort? Een goed idee want tijdens het Pinksterweekend wordt daar de 24 uurs georganiseerd. Handig ook want de gasthaven, VVW Nieuwpoort, biedt de deelnemers een gratis ligplaats van 17 tot 31 mei. De start van de wedstrijd is op zaterdag 23 mei 14 uur en 24 uur later sluit de finish. De NOR en de SI worden binnenkort gepubliceerd.

Het is voor menig zeiler een droom om een heel etmaal door te varen en dat kan met deze eenvoudige wedstrijd. De voordelen zijn groot, want slaat het weer om, ben je te vermoeid of wil je gewoon even binnenvaren om te bunkeren of iets te gaan eten dan kan dat. De wedstrijd wordt nooit saai want de wind kan draaien en het spel van getijden en stromingen speelt altijd.

De organisatoren kunnen vele richtingen uit met de baan zodat er geen eindeloze halvewindse rakken gevaren zullen worden. Deze wedstrijd richt zich op de doorwinterde wedstrijdzeiler in IRC of CR maar evengoed tot de beginnende wedstrijdzeiler die het eens wil proberen in alle veiligheid.

Deze wedstrijd is een mooie uitdaging en kent geen vergelijkbaar event in onze wateren. In Nederland zijn er wel enkele gelijkaardige wedstrijden. Voor de meeste schippers is het een uitdaging om een competente bemanning samen te krijgen voor deze mooie wedstrijd.

Aan de precieze formule voor het berekenen van de uitslagen wordt nog gewerkt. Een aantal erg toffe ploegen hebben zich al aangemeld.

Tekst: Luc Geirnaert

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: