Dongfeng Race Team is back in business

Dongfeng Race TeamDongfeng Race Team schoof vandaag naar de eerste positie. Amper 48 uur nadat de Chinese boot door een klapgijp minutenlang op z’n kant lag nemen schipper Charles Caudrelier (FRA) samen met zijn bemanning de leiding over. Team Brunel zakte terug naar een vierde plaats in het tussenklassement. De verschillen zijn echter nog wel klein. Tussen de eerste en de laatste boot zit amper 13 zeemijl.

Niet alleen Dongfeng viel afgelopen maandagnacht ten prooi aan de 40 knopen wind en hoge golven op de Zuidelijke Oceaan. Ook MAPFRE (Iker Martínez/ESP) en Team SCA (Sam Davies/GBR) sloegen plat op de ijzige oceaan. Bij deze incidenten vielen geen gewonden en alle boten racen weer normaal.

Zoals eerder bewezen, weten Caudrelier en zijn mannen keer op keer een dergelijke tegenslag ten goede te keren. In de vierde etappe moesten ze voor de derde maal in deze race op volle zee hun mastrail repareren. Desondanks kwamen ze als derde over de finishlijn in Auckland.

Op donderdagmorgen 26 maart (09.40 UTC) vond Dongfeng Race Team zuidelijk van de kopgroep genoeg druk om in 3 uur tijd 24 zeemijl goed te maken. Daarmee schoven ze van de vijfde naar de eerste plek. Ondertussen werden de koplopers van die nacht afgeremd door een zeldzame onderbreking van de zware condities op de Zuidelijke Oceaan. Nadat de boten opnieuw binnen AIS-bereik van elkaar kwamen te liggen, ontstond vannacht langs de ijszone een gijpduel. De teams wisselden regelmatige van positie dankzij de vele windshifts en bijna windloze zones.

De verschillen blijven klein. Het gat tussen Dongfeng en Team Brunel in vierde positie bedraagt slechts 10,5 zeemijl. De vloot heeft echter nog meer dan de helft van de totale 6.776 zeemijl tot aan Itajai voor de boeg.

De boten zullen naar verwachting tegen het einde van komend weekend de beruchte Kaap Hoorn ronden. Daarna volgt de Zuid-Atlantische Oceaan op weg naar Brazilië. Op dit moment geldt 4 april als de verwachte aankomstdag.

De Chinese boot deelt momenteel de eerste plaats in het overallklassement met Abu Dhabi Ocean Racing. Beide teams hebben 8 punten uit 4 etappes. Abu Dhabi heeft echter het voordeel van een betere klassering in de in-port raceserie.

Foto: Yann Riou / Dongfeng Race Team / Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: