Bernard Stamm en Jean Le Cam winnen de Barcelona World Race 2014-2015

Cheminées PoujoulatAan boord van Cheminées Poujoulat hebben Bernard Stamm en Jean Le Cam woensdagavond de Barcelona World Race 2014-2015 op hun naam weten te schrijven. Daarbij hebben zij een nieuwe besttijd neergezet in deze dualhanded non stop rond de wereld zeilrace. Het Zwitsers-Frans duo overschreed de finishlijn om 18u50 en hadden daarmee welgeteld 84 dagen 5 uren 50 minuten en 25 seconden nodig om het ruim 23300 zeemijlen lange traject af te leggen.

Sinds de start op 31 december legden Stamm en Le Cam in totaal 27950 zeemijlen af aan een gemiddelde snelheid van 13,82 knopen. Het traject in deze editie liep van Barcelona naar Barcelona, langs kaap de Goede Hoop, kaap Leeuwin en kaap Hoorn, Antartica aan stuurboord latend. In de vorige edities werd nog langs de straat van Cook gezeild, een omwegje van zowat 1280 zeemijlen.

Stamm en Le Cam hebben hiermee een nieuwe overwinning op hun mooie palmares bijgeschreven. Bernard Stamm won eerder de Around Alone in 2002-2003 en de Velux 5 Oceans in 2006/2007. In 2013-2014 wint Jean Le Cam de titel van Imoca Ocean Masters World Championship. In deze ranking wordt Stamm notabene tweede. Hij wint aan de zijde van landgenoot Vincent Riou in 2013 de Transat Jacques Vabre en wist reeds 3 maal La Solitaire du Figaro op zijn naam te schrijven. Hun 60 voet lange monohull dateert van 2007 en werd ontwikkeld door Farr. Cheminées Poujoulat won de Vendée Globe 2008-2009 met aan de helm ene Michel Desjoyeaux.

Beide Imoca legenden zeilden in deze Barcelona World Race voor het eerst samen. Na 18 dagen wedstrijd namen ze op 17 januari ter hoogte van Rio de Janeiro de leiding over van Neutrogena met aan boord het duo Altadill en Munoz. Dit Spaans - Chileens duo moest op 12 februari nog een 24 uurs pitstop maken ter hoogte van Nieuw Zeeland om een defecte generator te herstellen. Eerder in de wedstrijd hadden Alex Thomson (UK) en Pepe Ribes (ESP) op 14 januari hun mast verloren. Zij leidden op dat moment autoritair de race.

Jean Le Cam en Bernard StammJean Le Cam en Bernard Stamm

In deze Barcelona World Race strijden nu nog 6 duo's om de resterende ereplaatsen. Nu ja, strijden is een groot woord. Neutrogena ligt op de tweede plaats en heeft nog zowat 600 zeemijlen af te leggen. De tweede podiumplaats zal zonder ongelukken voor GAES Centros Auditivos zijn. Zij hebben nog een kleine 1000 zeemijlen voor de boeg. Maar dan gaapt het grote gat. De overige deelnemers moeten nog tussen 2500 en 4000 zeemijlen af leggen vooraleer ook zij de stad van Gaudi zullen bereiken.

Hiermee wordt meteen ook duidelijk waarom een Volvo Ocean Race wél op massale belangstelling kan rekenen en deze survival race niet. Van enige spanning is er eigenlijk nooit sprake geweest. Zijn dergelijke wedstrijden niet ten dode opgeschreven? Al zetten deze duo's een voor een prachtige prestaties neer en overwinnen ook zij de meest extreme zeilcondities, in een wedstrijd gaat het uiteindelijk toch steeds om spanning en duels wil je het grote publiek kunnen begeesteren. Niet te min, chapeau voor Bernard Stamm en Jean Le Cam. Ons respect verdienen ze zeker!

Guy C.

bron: www.barcelonaworldrace.org
foto's: © Gilles Martin-Raget/Barcelona World Race

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: