Volvo Ocean Race vloot gaat rond Kaap Hoorn (live)

Volvo Ocean RaceDe Volvo Ocean Race vloot zal naar verwachting maandag 30 maart tussen 17 en 21 uur UTC de beruchte Kaap Hoorn ronden. Deze mijlpaal is live te volgen via de website en de app. Na Kaap Hoorn hebben de zes teams nog eens 1.900 zeemijl voor de boeg tot aan de finish in het Braziliaanse Itajai. De ruige condities blijven de zeilers op de proef stellen.

De top vijf ligt nog altijd binnen een afstand van 12,8 zeemijl, met Team Alvimedica momenteel aan kop. Team Brunel zeilt in vierde positie. De jongste schipper in deze editie, Charlie Enright (USA, 30), beschrijft de intense sfeer aan boord van Team Alvimedica: “Het is absurd: heel weinig slaap en elk uur zeilen wisselen. Alle boten weten waar je moet zijn om vooraan te liggen, maar het probleem is dat niet iedereen daar tegelijkertijd kan zijn. Het was dus een echt gevecht.”

De dames van Team SCA, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, verliezen steeds meer ruimte door het missen van de code zero, dat in het eerdere geweld van de Zuidelijke Oceaan sneuvelde. Het is aan navigator Libby Greenhalgh om met de nieuwe realiteit de snelste koersen uit te zetten. In haar laatste blog schetst ze het leven aan boord op dit moment: “Het is alsof je in een vochtige auto zit zonder ramen, terwijl iemand met horten en stoten leert rijden of noodstops oefent. Als we een golf pakken en het water over dek spoelt, gaat dat met zoveel kracht dat de zee een weg naar binnen vindt. Op een gegeven moment leek het beneden gewoon te regenen.”

Team SCA vaart een veel zuidelijkere koers dan de overige vijf boten. Het verschil tussen Team Alvimedica en Team SCA bedraagt bijna 300 zeemijl.

MAPFRE / Volvo Ocean RaceWetenswaardigheden over Kaap Hoorn:
Kaap Hoorn is bijna het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika en wordt door zeilers als meest iconische en gevreesde mijlpaal in de wereld gezien.
Wat maakt Kaap Hoor zo uitdagend? Het is koud, guur en gevaarlijk. Het is het gebied van Bijbelse stormen en zeer krachtige wind, wat het zicht bemoeilijkt. Met Antarctica op slechts 500 zeemijl lonkt ook het gevaar van ijsbergen.

Geschiedenis – De eerste mens die Kaap Hoorn rondde was de Nederlander Willem Schouten, die de kaap naar zijn woonplaats Hoorn vernoemde.

Alleen de sterkste – Zelfs vandaag de dag hebben meer mensen op de Mount Everest gestaan, dan dat er rond Kaap Hoorn zijn gevaren.

Middle of nowhere - Sinds de opening van het Panama Kanaal in 1914 is de noodzaak voor vrachtschepen om Kaap Hoorn te ronden drastisch afgenomen. Dat maakt een tegenwoordig bezoek extra bijzonder. Er lopen geen commerciële routes rond Kaap Hoorn en moderne schepen zijn daar zeldzaam.

Locatie: 55°58′48″S 067°17′21″W.
Eeuwig in herinnering- Op het eiland Hoorn staat een groot beeld, gemaakt door de Chileense kunstenaar José Balcells. Het laat een albatross zien, ter herinnering aan de zeilers die het leven lieten in hun poging om Kaap Hoorn te ronden.

Rijke traditie – Zeilers vieren hun succesvolle ronding van Kaap Hoorn op meerdere manieren, waaronder het opsteken van een sigaar en het legen van een kleine fles alcohol in de zee als toost op degenen die het niet haalden. En om ‘King Neptune’ te bedanken voor een veilige tocht.

Golven hoger dan huizen – Sterke wind op de Zuidelijke Oceaan betekent net zo hoge golven. Omdat ze ongehinderd zijn, rollen ze met grote hoogte, soms zelfs 30 meter hoog. Ten zuiden van de Hoorn worden de golven korter en steiler, wat een nachtmerrie kan zijn voor passerende boten.

Gold rush - In de negentiende eeuw werd Kaap Hoorn als zo gevaarlijk gezien, dat de Spanjaarden hun geplunderde goud liever over land sleepten dan het langs de Kaap te verschepen. De stroming heeft menig schip en zeiler op de rotsen gegooid.

Permanente gedenktekens - Degenen die de Hoorn heelhuids ronden, mogen een gouden oorring dragen in het oor dat het dichtst langs Kaap Hoorn passeerde. Als je iemand met een tatoeage van een volledig opgetuigd schip ziet, geef hem dan een schouderklopje. Volgens de maritieme traditie betekent dit dat die persoon langs Kaap Hoorn is geweest.

www.volvooceanrace.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: