IJspegeltrophy sluit sportief af met de Atoomcup wedstrijden

IJspegeltrophy De Atoomcup wedstrijden worden gezeild op het laatste weekend van de IJspegeltrophy wedstrijden. In het programma staan voor zaterdag 3 wedstrijden en voor zondag 2 wedstrijden gepland. Een sportieve afsluiting van de IJspegeltrophy serie.

Al enige dagen voordat de Atoomcup wedstrijden plaats zullen gaan vinden, geven de weersites geen vrolijk beeld van het weer op zaterdag en zondag. Veel wind en veel regen.

Gelukkig houdt het frontje, dat het slechte weer veroorzaakt ,zich voor de zaterdagmorgen nog een beetje gedeisd en kan er om 11.00 uur gestart worden met het vooruitzicht in ieder geval 1 wedstrijd te kunnen varen. Of er nog een tweede race zal komen zal van de weersomstandigheden afhangen. Vanwege de wind voorspelling van 55 knopen voor zondag zijn voor die dag alle wedstrijden al afgelast.

Tijdens de start meten we gemiddeld 20 knopen wind met stoten van 25 knopen. De zee is redelijk vlak. De wind zit in de zuidhoek. De stroom loopt naar het NO en zo wordt het een start waar de stroom schuin tegen staat over de startlijn en in het kruisrak. De flinke component van de stroom in de richting van de pinend maakt het starten wel lastiger.
De TwoHanded deelnemers krijgen deze keer een kortere baan om ze zo redelijk dicht bij het startschip te houden en wellicht nog een tweede race te kunnen geven als de omstandigheden dat toelaten. De deelnemers van TwoHanded moeten vanaf het startschip op en neer naar de ZandMotor Delta boei, een afstand van 5,7 nm.

Alle drie de vloten vertrekken zonder X of EV naar de bovenboei. Groep 1 en groep 2 allebei voor 3 rondes en de TwoHanded voor hun kleine middellangeafstandsbaan.

Ondertussen heeft de Saffier Nitro , die het algemene klassement van groep 1 aanvoert, zich afgemeld. De boot wordt teruggevaren naar IJmuiden. Hebben we in het grootzeil van X-One een grote scheur zien ontstaan. Het KPMG logo gaat geheel doormidden. En meldt Flying Dolphin, die de vorige wedstrijden een geweldige performance gaf, dat zij naar de haven terug gaat.

De windmeter staat nog steeds op gemiddeld 20 knopen met stoten van 25 knopen. De eerste boten melden zich al bij de benedenboei. Leeloo gaat fier voorop, gevolgd door Skarp. De IJsvogel, die zijn tweede plek in het algemene klassement moet verdedigen, zien we als derde langs komen met Erik van Vuuren aan het roer. Magnum die de IJsvogel nog kan belagen zien we als hekkensluiter voorbij de boei komen. In de derde ronde gaat Moving Intelligence de IJsvogel voorbij, maar gecorrigeerd zal IJsvogel toch derde worden in deze race, met Leeloo op de eerste plek en Skarp tweede. Magnum wordt vijfde en heeft IJsvogel niet kunnen verslaan.

Van groep 2 gaat Griel voorop. Zij moeten ook hun eerste plek in het klassement van groep 2 verdedigen en doen dat met verve. Redan, een geduchte tegenstander, volgt Griel op de hielen maar heeft problemen met de boom van de spi. Helaas krijgen ze de boom niet los en komt Redan met veel kabaal en wapperende spi langs de Albatros stuiven. Gelukkig klaren ze het tenslotte en schuiven ze aan in de laatste gelederen van groep 2. In het tweede rondje heeft Redan al weer de nodige boten ingehaald maar ligt Griel zodanig voor dat er van inhalen geen sprake meer kan zijn. Griel wint met een comfortabele voorsprong in groep 2 in tijd en gecorrigeerd en Joule komt op een mooie tweede plek.

De TwoHanded zijn op weg naar ZM delta boei. Het zicht wordt steeds slechter op zee en we kunnen ze niet meer volgen. Tijdens de finish van groep 2 komen bekende spinakkers in zicht. Junique ligt wederom voorop, gevolgd door Maverick. Iets meer dan 1 uur hebben ze nodig gehad om op en neer naar de ZandMotor boei te varen. In gecorrigeerde tijd wint Maverick deze race.

Op de Albatros worden ondertussen alle weersites bekeken en wordt de wind meter bestudeerd. Deze staat nu op gemiddeld 21 knopen wind met uitschieters van 26 knopen. Het marifoonweerbericht van het KNMI geeft aan dat de wind Z-ZW kracht 5 is, en snel zal toenemen naar ZW 7. Na overleg met de zeilcommissie wordt dan toch besloten om geen wedstrijden meer te varen en zal de Atoomcup 1 wedstrijd tellen.

In de loop van de middag is er een bijzonder gezellige prijsuitreiking in het Spuigat. Van te voren worden alle gasten gefêteerd op vers gebakken vis uit de keuken van het Spuigat. Vele hongerige magen worden gevuld met gebakken kabeljauw en gebakken mosseltjes. Nergens zo lekker vers en goed gebakken als in het Spuigat.

En dan wordt bekend wie de winnaars zijn van de IJspegeltrophy 2014-2015.

In deTwoHanded klasse wint Junique met overmacht en wordt Maverick tweede.

Junique wint twohanded klasseJunique wint twohanded klasse

Groep 2 wint Griel de IJspegeltrophy van dit seizoen en wordt Redan tweede.

Groep 2 winnaar: GrielGroep 2 winnaar: Griel

Groep 1 wordt Saffier Nitro de winnaar door in 14 wedstrijden 9 eentjes te varen en volgt IJsvogel met een mooie tweede plek.

Groep 1 winnaar: NitroGroep 1 winnaar: Nitro

Het IJspegelseizoen zit er weer op. Maandag 6 april wordt er nog de Baggercup gevaren en zetten we daarna koers naar Vuurschepenrace op 12 mei as.

En nog even noteren in de agenda: Dinsdagavond 31 maart vindt er in het Spuigat nog een nabespreking plaats, die geleid zal worden door Erik van Vuuren. Aanvang 20.00 uur

Namens het wedstrijd comité een heel fijn zeilseizoen toegewenst.

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: