Week van de waarheid voor 49-er FX zeilsters Team Magic Marine

Nina Keijzer en Claire BlomHet is voor 49-er FX zeilsters Nina Keijzer en Claire Blom de week van de waarheid tijdens de Princess Sofia Trophy (28 maart t/m 5 april 2015). Ze zijn als zelfstandig Team Magic Marine NED 15 een avontuur gestart dat na deze wedstrijden in Palma de Mallorca als een nachtkaars uit kan gaan, of nog zeker tot en met augustus 2016 in leven blijft.

Keijzer & Blom strijden voor de nationale selectie voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. Het 49-FX team met het beste opgetelde resultaat van de Wereldcup Miami en de wedstrijd in Palma de Mallorca mag -als voldaan is aan de Olympische limiet- voor Nederland uitkomen op de Spelen.

,,We voelen ons sterk! Onze band is alleen maar sterker geworden en het voelt als een familie! We hebben dalen gekend met elkaar en dan zijn die pieken extra motiverend,’’ aldus Keijzer & Blom. De meiden hebben afgelopen weken hard gewerkt en de onderlinge sfeer en spirit zijn optimaal.
Ze putten natuurlijk ook moed uit de voorsprong van 8 punten die ze wisten te behalen bij de Wereldcup Miami op hun concurrenten van de Delta Lloyd kernploeg, Annemiek Bekkering & Annette Duetz. Keijzer & Blom werden 9e, Bekkering & Duetz eindigden op een 17e positie.
En het is meteen weer spannend na de eerste wedstrijddag (30 maart). De 40 boten zijn opgedeeld in twee groepen, de Nederlandse teams varen elk in een ander veld. Bekkering & Duetz hebben een 1e en 16e plek gevaren en staan met 17 punten overall 14e. Keijzer & Blom wisten een 16e en 4e positie te behalen en staan met 3 punten verschil 18e overall.

Nieuwe regels
Voor de puntentelling is er al een apart reglement voor deze Olympische kwalificatie; eindplaats 1 = 20 punten, plaats 2 = 19 enzovoorts. Maar er zijn nu ook nieuwe gedragsregels tijdens de onderlinge strijd. Zo mogen de Teams elkaar niet dwarszitten en acties uithalen die één of beide boten een slechter resultaat zou kunnen opleveren. Afdekken, over de startlijn dwingen, dit is deze week dus verboden. Uitzondering hierop is de finale Medal-Race op zaterdag (4 april) dan is bijna alles toegestaan, mits binnen de regels van het wedstrijdzeilen.

Dramatische heenreis
Team Magic Marine gaat er vanuit dat een slechte start leidt tot goede performance. De heenreis met de auto naar Palma koste Claire maar liefst vier dagen. Pech met de boottrailer zorgde ervoor dat Claire en trainer Francisco de Andrade twee dagen langs de Franse snelweg moesten bivakkeren. Daardoor misten ze de veerpont naar Palma de Mallorca. Ook is het Team al bijna vijf weken tevergeefs bezig de coachboot op tijd naar Palma te krijgen. De boot komt te laat voor de wedstrijden, dus er wordt een extra RIB gehuurd.

Team Keijzer & Blom: hoe is het zo gekomen
Afgelopen twee jaar zijn de vier 49-er FX zeilsters, in wisselende samenstelling, bezig met hun Olympische Campagne. In de winter van 2013 besluit de bondscoach om de, tot die tijd succesvolle teams, door elkaar te gooien. Nina Keijzer en Claire Blom zijn de dupe van het wisselsysteem. De relatie met de Bondscoach is ook onhoudbaar geworden en Keijzer & Blom zien hun Olympische droom bijna in duigen vallen. Na maanden van bijkomen besluiten Claire en Nina samen verder te gaan.

Maar eind 2014 liet het Watersportverbond weten maar één team financieel te kunnen ondersteunen; ze kozen voor team Bekkering & Duetz. Voor Keijzer & Blom was opgeven van hun Olympische droom geen optie. Met steun van sponsors vormen de twee sindsdien het zelfstandige Team Magic Marine NED 15. Nu knokken de meiden zich terug. De afgelopen maanden hebben ze intensief getraind met hun Portugese coach Francisco de Andrade en weten ze mooie resultaten te behalen. Het zal een spannende week worden!

www.trofeoprincesasofia.org

Tekst: Eddy Chevalier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: