Puur zeilen in de Contender

ContenderWie is er niet begonnen met zeilen in open bootjes? Dicht op het water, je krachten meten met de wind en met tegenstanders in identieke boten? In de loop der jaren is er heel wat veranderd in de eenheidsklassen, er zijn klassen verdwenen en andere bijgekomen. De Contender heeft zich als de ultieme éénmansboot altijd weten te handhaven, naast de Olympische klassen.

De pure snelheid, de uitdaging van het sturen vanuit de trapeze en het gevoel al die power in je eentje te beheersen trekken steeds opnieuw zeilers naar dit geraffineerde bootje. De Australiër Ben Lexcen (ook bekend van de America’s Cup winnaar Australia II) tekende in de jaren ’60 de boot, die net als de FD aan de wind moest kunnen planeren. Al in 1968 was de Contender voor het eerst in Nederland, toen de boot in Medemblik glansrijk de trials won voor een nieuwe internationale eenheidsklasse. De boot werd geprezen om zijn zeileigenschappen onder alle omstandigheden en de nieuwe impuls die de trapeze aan het single handed zeilen gaf.

Sindsdien heeft de boot steeds een grote aantrekkingskracht gehad op sportief ingestelde zeilers. De klasse is zich blijven ontwikkelen, zowel wat betreft tuigage als gebruikte materialen. Zo is de klasse al decennia lang modern gebleven als competitieve high performance eenmansboot. Wereldwijd zijn er inmiddels bijna 3000 gebouwd. Met name in Groot-Brittannië, Duitsland en Italië is de klasse populair, zowel onder jongeren als bij ervaren wedstrijdzeilers. De laatste jaren zien we steeds grotere velden op internationale kampioenschappen, in 2013 zelfs 175 deelnemers aan het WK in Italië.

2015 is een bijzonder jaar voor de Contender: in juli wordt het wereldkampioenschap gevaren vanuit Medemblik, de geboortegrond van de klasse. De verwachting is dat daar meer dan 150 Contenders aan de start verschijnen uit onder andere Australië, Canada, Denemarken, Duitsland en Italië. Uiteraard laat Nederland ook van zich spreken, met de open nationaal kampioen Dirk Lafleur en regerend Italiaans (!) kampioen Paul Verhallen.

Deze ‘homecoming’ van de Contender is aanleiding om de Contender dit jaar op de Hiswa te presenteren, voor een hernieuwde kennismaking met deze bijzondere boot, en om de liefhebbers van het pure zeilen op te warmen voor het komende WK, als bezoeker of, wie weet, als deelnemer.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: