Spanning neemt toe na twee dagen Sofia Cup

Sofia CupNa twee dagen zeilen stijgt de spanning voor sommige Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg. Het toernooi duurt tot en met aanstaande zaterdag 4 april. In de 49erFX klasse valt deze week de beslissing in de nationale selectie op weg naar Rio 2016. Het team van Annemiek Bekkering en Annette Duetz neemt het op tegen het team van Nina Keijzer en Claire Blom. Die strijd gaat voorlopig redelijk gelijk op. Ook in de Laserklasse strijden Heiner en Van Schaardenburg om dat ene exclusieve ticket. In die Laserklasse is ook nog van alles mogelijk.

Deze ‘voorjaarsklassieker’ op het Spaanse eiland Mallorca staat normaal te boek als de opening van het Europese zeilseizoen. Maar in het voor-olympische jaar telt het voor de zeilsters in de 470 vrouwen klasse en de Nacra catamaran klasse ook mee, als eerste van de twee evenementen, in de strijd om de nationale selectie voor Rio 2016.

Marit Bouwmeester, die al zeker is van een ticket naar Rio, verscheen vandaag niet meer aan de start vanwege een schouderblessure en komt dese week niet meer in actie. Verder is Dorian van Rijsselberge niet aanwezig vanwege de zeer recente geboorte van zijn dochter.

49erFX
Het team met het beste opgetelde resultaat van de Sofia Cup en de, in januari van dit jaar gezeilde, ISAF Wereldbekerwedstrijd Miami wint de Nationale Selectie. Na Miami ging het team van Keijzer en Blom met acht punten aan de leiding in die onderlinge strijd. Op het moment is het verschil door Bekkering en Duetz weer teruggebracht tot een enkel punt. Maar het is vroeg dag, met nog vier dagen op het programma.

Laser mannen klasse
Indien Nicholas Heiner voor Rutger van Schaardenburg eindigt in Spanje, verlengt Heiner daarmee de nationale selectieprocedure. Dan komt het aan op het beste opgetelde resultaat van het EK en WK 2015. Indien Van Schaardenburg voor Heiner eindigt op Mallorca, en bij de beste vier landen, wint hij de nationale selectie definitief in zijn voordeel. Op het moment staat Heiner er beter voor maar zoals eerder gezegd, er staan nog vier dagen zeilen op de agenda.

470 vrouwen
Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen staan vijfde van de 62 deelnemers. Hun concurrenten Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens staan tiende. Het opgetelde resultaat van de Sofia Cup en de ISAF Wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyeres (halverwege april) bepaalt de einduitslag van de nationale selectie in deze klasse.

Nacra catamaran
Renee Groenveld en Steven Krol staan op een zesde plaats van de 56 deelnemers in de catamaran . Hun concurrenten Mandy Mulder en Coen de Koning waren niet geheel fortuinlijk. In de laatste race werd het duo gediskwalificeerd voor te vroeg starten. Ze staan nu 16de. Het opgetelde resultaat van de Sofia Cup en de ISAF Wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyeres (halverwege april) bepaalt de einduitslag van de nationale selectie in deze klasse.

Windsurfers doen goede zaken
Lilian de Geus staat vierde van de 66 deelnemers bij de vrouwen en Kiran Badloe staat zevende van de 82 windsurfende mannen.

Postma vecht terug
Pieter-Jan Postma vecht zich terug richting de kopgroep. Na een matig en ongelukkig begin van de week weet de Friese zeiler zich weer in de buurt van de top tien te zeilen met een derde en een negende plaats op 31 maart.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: