Dongfeng Race Team in Itajai

Dongfeng Race TeamDongfeng Race Team bereikte op 13 april in relatieve stilte de haven van Itajai, Brazilië. Het wedstrijddorp was dicht, het publiek ontbrak, maar het onthaal van teamgenoten en organisatie was warm. Na de mastbreuk kort voor Kaap Hoorn tijdens de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15, de korte stop in het Argentijnse Ushuaia en de tocht onder noodtuig en op de motor, voegde de Chinese Volvo Ocean 65 zich eindelijk weer bij de rest van de vloot. De walploegen zijn nu aan zet.

Schipper Charles Caudrelier (FRA) en zijn bemanning hopen aanstaande donderdagavond te kunnen trainen voor de In-Port Race van zaterdag. Caudrelier: “Er waren twee dingen van groot belang om op tijd klaar te zijn voor de volgende etappe: dat de mast en de boot hier tijdig zouden zijn.” KLM zorgde gistermorgen voor de eerste vereiste en Dongfeng zelf voor de tweede. De afgelopen 11 dagen brachten 3 leden van de walploeg, de Chinese zeilers Black en Wolf en de Fransman Benoit Hochart de gehavende boot naar de eindbestemming van de vijfde etappe. “Vandaag weten we dat we de volgende etappe gaan halen, met dank aan de walploeg”, reageerde Caudrelier opgelucht.

Black en Wolf waren sinds de start in Auckland aan boord. De 21-jarige Black maakt tevens deel uit van de bemanning die komende zondag 19 april aan de wedstrijd naar Newport/Rhode Island begint. “Het was zeker een lange trip”, glimlacht Wolf na aankomst in Itajai. “Het was een nieuwe ervaring, maar de overtocht van Ushuaia naar hier was erg makkelijk vergeleken met de race zelf. We hadden goed eten met vers vlees en fruit en ik zeilde voor het eerst met de walploeg. We hebben veel geslapen, dus het gaat prima met ons.”

Caudrelier noemt de mastbreuk een moeilijk moment voor het team. “We raakten daardoor de leiding in de race kwijt, verloren 8 punten en Abu Dhabi ligt nu ver voor. Het wordt moeilijk om terug te komen en het puntenverschil met de boten achter ons is klein. We kunnen zomaar vijfde worden. We moeten gefocust blijven en doen wat we in de eerdere etappes hebben gedaan. We zullen zien wat er gebeurt...En alles kan gebeuren.”

Het gat met Abu Dhabi Ocean Racing bedraagt inmiddels 7 punten, terwijl het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking met slechts 2 punten achterstand op de derde plaats staat. MAPFRE staat met gelijke aantal punten vierde en Team Alvimedica volgt met 1 punten verschil op de vijfde plek.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: