Team Brunel wint Itajaí In-Port Race

Team BrunelOp zaterdag 18 april 2015 won het Nederlandse Team Brunel in slow motion de Team Vestas Wind Itajaí In-Port Race. Zeer lichte en variabele windcondities, stroming en zeedeining maakten het de zes Volvo Ocean Race-teams bijzonder lastig. De koppositie wisselde verschillende keren en uiteindelijk kon de Nederlandse boot net op tijd naar voren varen.

Deze zege levert schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning tevens de leiding in het totaal klassement van het In-Port Races op. “De jongens hebben het goed gedaan”, reageerde Bekking na afloop. “Misschien hebben we ook een beetje geluk gehad, maar de overwinning voelt goed.”

De hele ochtend was het onzeker of de havenrace in het Braziliaanse Itajaí wel om 14 uur lokale tijd kon beginnen. De wind had moeite om de ondergrens van 3 knopen te bereiken. Race Management stelde de start met 10 minuten uit, waarna de vloot alsnog met 5-6 knopen in de zeilen van de lijn kwam. Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer (Scheveningen) aan het roer won die voor-de-windse start. Zij hadden vandaag meervoudig oud-olympisch kampioen en winnaar van de Volvo Ocean Race 2008-09, Torben Grael (BRA), als speciale gast achterop staan. Die overigens de vrouwen niets in het oor mocht fluisteren.

Door de verder afnemende wind was Race Management genoodzaakt om de baan van 3 rondes naar 2 rondes in te korten. In de eerste ronde gingen Team SCA en Abu Dhabi Ocean Racing, aanvoerder van zowel het overallklassement van de race als de in-Port serie, nek aan nek in de zoektocht naar wat druk in de zeilen. Beetje bij beetje wist Abu Dhabi een kleine voorsprong te nemen. Totdat de wind wegviel en de hele vloot stil kwam te liggen. Toen de nieuwe wind van achteren inviel, werden de kaarten opnieuw geschud.

Vlak voor de derde gate ronding protesteerde Team Brunel tegen Team SCA nadat de vrouwen een overtreding in een voorrangssituatie maakten. Daardoor moest Team SCA een strafrondje van 360 graden draaien, wat bij vrijwel geen zuchtje wind groot verlies oplevert. De Nederlandse boot schoof naar voren, maar viel vervolgens in een windgat. Dongfeng Race Team profiteerde van de invallende bries en nam de leiding over.

Met de eindstreep van de ingekorte baan in zicht, streden 3 teams om de koppositie: Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel en Dongfeng Race Team. Team Brunel trok aan het langste eind en ging winnend door de finish, terwijl Abu Dhabi maar net Dongfeng van zich af kon schudden. Team SCA wist een plek terug te pakken door MAPFRE voorbij te varen. Team Alvimedica werd zesde.

Team Vestas Wind In-Port Race Itajaí resultaten:

Team Brunel 15:31:47 (local finish time) – 1pt
Abu Dhabi Ocean Racing 15:33:10 – 2pts
Dongfeng Race Team 15:33:21 – 3pts
Team SCA 15:33:43 – 4pts

MAPFRE 15:34:10 – 5pts
Team Alvimedica 15:35:58 – 6pts

Team Vestas Wind – DNS 8pts

Volvo Ocean Race In-Port Race Series overallklassement na 6 van de 10 races:

Team Brunel – 15pts
Abu Dhabi Ocean Racing – 16pts
Team SCA – 20pts
Dongfeng Race Team – 21pts
Team Alvimedica – 26pts
MAPFRE – 30pts
Team Vestas Wind – 44 pts

Racestatistieken:

Starttijd 14:10 lokale tijd (19.10 uur Nederlandse tijd)

Ware windsnelheid: 5-6 knopen bij de start afnemend tot 3 knopen

Ware windrichting: 090 bij de start, draaiend van 370 naar 090 gedurende de race

Morgenmiddag 19 april om 14 uur lokale tijd volgt de start van de zesde etappe van Itajai naar Newport/Rhode Island.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: