Mulder en De Koning winnen nationale selectie Nacra

Mandy Mulder en Coen de Koning winnen de nationale selectie in de Nacra 17 klasse op weg naar de Olympische Spelen van Rio 2016. Met nog een dag te gaan van de ISAF wereldbekerwedstrijden in Frankrijk staan Mulder en de Koning tweede in de ranglijst. Hun concurrenten Renee Groenveld en Steven Krol bezetten de derde plaats. Ondanks die positie kunnen Groenveld en Krol geen bedreiging meer vormen in de nationale selectie.

Nationale selectie
De selectie wordt gemeten over twee series. Mulder en De Koning hadden al vijf posities voorsprong van de Sofia Cup meegenomen. Dat breekt Groeneveld en Krol nu op. De achterstand is te groot. Beide teams leveren een zeer indrukwekkende serie af in het Zuid-Franse Hyeres. Voor één team levert dat klinkende munt op en voor het andere team is dit niet eens een pleister op den wonde.

Wederopstanding
De twee Nacra teams stonden er iets meer dan een half jaar geleden heel slecht voor. Na zeer teleurstellende resultaten op het WK in Santander 2014 werden de twee Nacra teams bijna afgeschreven. Ze kregen van de beleidsmaker van het Watersportverbond en NOC*NSF nog een laatste kans en pakten die gretig met vier paar handen aan. En het resultaat mag er zijn. De Nederlandse teams zeilen regelmatig in de top en ook nu beide in de top drie met de beste 40 teams van de wereld. De Nederlanders zijn terug in de Nacra.

Groeneveld en Krol met opgeheven hoofd
Renee Groenveld en Steven Krol kunnen met opgeheven hoofd de arena verlaten maar zelf voelen ze dat niet zo. Groeneveld wilde slechts toevoegen dat ze daar helemaal niets voor koopt.

Mulder en de Koning nog niet euforisch
Mandy Mulder en Coen de Koning waren (nog) niet euforisch. “Ik voel vooral opluchting,” zei Mandy Mulder “We wisten van te voren dat top vijf voldeed. Het is een super spannende week geweest. We kwamen op de wal en hoorden dat we niet slechter dan vijfde kunnen worden morgen in de medalrace. Dat betekent dat we de selectie gewonnen hebben. Op het moment voelt het nog niet helemaal af. We staan op een tweede positie en we moeten hier iets afmaken. En het andere team heeft het ook supergoed gedaan en die staan derde. Dus geen jubelstemming, eerder focus.”

Coen de Koning voegt daaraan toe: “Alle series dit jaar hebben we top vier gevaren. Nu staan we twee. We hebben dit evenement neergezet om weer een goede performance neer te zetten en niet zozeer te focussen op het andere team. Maar op onze eigen performance. De anderen hebben dat ook heel goed gedaan en daarom presteren we beide zo goed. Morgen kunnen we het helemaal afronden. Met een resultaat op het podium beschikken we ook over een NOC*NSF olympisch kwalificatieresultaat en een paar duizend euro prijzengeld.”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: