Nina Keijzer en Claire Blom winnen nationale selectiestrijd in de 49erFX

Nina Keijzer en Claire BlomNina Keijzer en Claire Blom, zeilend als zelfstandig team zonder steun van het Nederlands Watersportverbond, hebben de onderlinge strijd met de Nederlandse kernploeg zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz in de 49erFX klasse gewonnen. Inzet is het recht deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen van Rio 2016.

Keijzer en Blom eindigden in de Sofia Cup op een 12de plaats, Bekkering en Duetz werden uiteindelijk vijfde. Een verschil van zeven posities. Keijzer en Blom hadden acht posities voorsprong opgebouwd tijdens de eerste krachtmeeting van deze nationale selectie in Miami. Voldoende dus voor de eindoverwinning in deze nationale selectie.

Drama in Baai van Palma voor Bekkering en Duetz
Annemiek Bekkering en Annette Duetz hadden het voor het eerst deze week hun lot in eigen hand. Ze kwalificeerden zich voor de medalrace, met de beste tien van het klassement, op een derde positie. Hun concurrenten Keijzer en Blom bleven op een twaalfde plaats steken en moesten de finale race uitzitten. Een vierde plaats in de eindranglijst was voldoende voor Bekkering en Duetz om de nationale selectie te winnen.

Maar de medalrace begon dramatisch voor de Bekkering en Duetz. Een slechte start dwong het duo tot een strafrondje op de startlijn en vanaf dat moment zeilden ze achter de feiten aan in de baai van Palma. Met als gevolg een negende plaats in de medalrace, resulterend in een vijfde plaats in de einduitslag. Niet voldoende.

Keijzer en Blom moeten nog voldoen aan eis NOC*NSF
Keijzer en Blom zijn de lachende derde en gaan er met de overwinning in de nationale selectie vandoor. Ze moeten nog wel voldoen aan de eis van NOC*NSF om op naam gekwalificeerd te raken voor Rio 2016.

Waarom had Team Keijzer & Blom geen steun van het Watersportverbond?
Afgelopen twee jaar zijn de vier 49-er FX zeilsters, in wisselende samenstelling, bezig met hun Olympische Campagne. In de winter van 2013 besluit de Nederlandse bondscoach om de, tot die tijd succesvolle teams, door elkaar te gooien. Nina Keijzer en Claire Blom zijn de dupe van het wisselsysteem. De relatie met de Bondscoach is ook onhoudbaar geworden en Keijzer & Blom zien hun Olympische droom bijna in duigen vallen. Na maanden van bijkomen besluiten Claire en Nina samen verder te gaan.

Eind 2014 liet het Watersportverbond weten maar één team financieel te kunnen ondersteunen; ze kozen voor team Bekkering & Duetz. Blijkbaar een verkeerde keuze want Nina Keijzer en Claire Blom winnen de nationale selectiewedstrijd.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: