Volvo Ocean Race vloot sprint naar de finish in Itajai

Abu Dhabi Ocean RacingDe Volvo Ocean Race vloot sprint naar de finish in Itajai, Brazilië. Met nog iets minder dan 350 zeemijl voor de boeg zullen de vier boten naar verwachting nu zondag tussen 12 en 24 UTC (+2u onze tijd) finishen. Abu Dhabi Ocean Racing met schipper Ian Walker (GBR) gaat aan de leiding met MAPFRE in zijn kielzog op slechts 2,4 zeemijl. Daarna komt Team Alvimedica en Team Brunel zeilt in vierde positie met 6,5 zeemijl achterstand op de leider.

De Zuid-Atlantische Oceaan laat zich tot dusver van zijn grillige kant zien. De beruchte Zuidelijke Oceaan was nog maar net afgetikt of de vloot kreeg de zwaarste nacht tot nu toe over zich heen. Woensdagnacht wakkerde de wind aan tot 35-40 knopen in combinatie met een tegenstroom van 2 knopen, wat een chaotische en onvoorspelbare zee veroorzaakte. De teams noemden het ‘boat breaking’ condities maar ze waren slim genoeg om op tijd gas terug te nemen.

Na dit front werd het weer kalm en draaide de wind van noordwest naar noordoost. Abu Dhabi Ocean Racing ondervond het meeste nadeel van het lichte weer en verloor aanvankelijk de koppositie aan Team Alvimedica, dat oostelijker zeilde. MAPFRE voer het meest westelijk en profiteerde als eerste van de nieuwe wind. Daarmee namen de Spanjaarden de tweede positie over.

Inmiddels waait de toegenomen wind weer uit het noordwesten en heeft Abu Dhabi Ocean racing opnieuw de leiding. Amory Ross, Onboard Reporter van Team Alvimedica, schreef in zijn blog: “De Zuid-Atlantische Oceaan heeft zich bewezen gecompliceerd en vergankelijk te zijn. De voortdurend veranderlijke weersystemen maken het moeilijk om aan aan te passen met zoveel wissels in zeilen, weer en koers.”

Team SCA krijgt het zwaar te voorduren in deze etappe. Nadat de vrouwenboot bij een klapgijp op de Zuidelijke Oceaan de code zero verspeelden beschadigde ze nadien ook nog eens de stormfok. Op het ogfenblik van dit schrijven zeilen ze ruim 580 zeemijl achter de koploper. Team SCA zal ergens tussen Paasmaandag of dinsdag 7 april finishen.

Foto: Matt Knighton / Abu Dhabi Ocean Racing / Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: