De dag erna: Nina Keijzer & Claire Blom gaan door naar Rio!

Nina Keijzer Claire BlomHet zelfstandige 49erFX team Magic Marine 15 van Nina Keijzer & Claire Blom heeft de nationale selectie voor de Olympische Spelen in 2016 gewonnen. En deze selectierace was tot het laatste moment bloedstollend spannend. Het verbondsteam NED 4 met Annemiek Bekkering & Annette Duetz wist zich bij de Sofia Cup in Palma de Mallorca in de Medal race te varen, maar maakte een inschattingsfout met voor hen fatale gevolgen. Ze maakten een herstart na een individuele terugroep. Maar deze terugroep was niet voor hen bestemd.

Bekkering & Duetz werden hierdoor 9e en eindigden overall op de 5e positie. Zonder zelf de Medal race te hebben gevaren hebben Keijzer & Blom toch de strijd om de nationale selectie gewonnen.

Keijzer en Blom hadden acht posities voorsprong opgebouwd tijdens de eerste krachtmeting van deze nationale selectie in Miami. Maar tijdens de Sofia Cup eindigden ze op een 12de plaats, Bekkering & Duetz werden vijfde en mochten meevaren in de Medal race (4 april). Het verschil tussen beide teams was zeven posities.

Claire Blom: ,,Onze enige missie was de Medal race halen, dan zouden we het heft in eigen handen hebben. Dat ging niet volgens plan; gisteren haalden we het niet. En dan lig je lot bij iemand anders in handen. We moesten dus afwachten. Onze enige redding was dat in de Medal race Brazilië en Australië voorin zouden eindigen en Nederland achterin. En dat is gebeurd.’’

,,We hebben niet zelf naar de race gekeken. We hebben ons helemaal afgesloten en zijn thuis gebleven en hebben uitgeslapen. Toen belde Max (vader van Claire, red.) ons: ‘We gaan naar Rio!’ Onze reactie was: ‘’Heb je wel goed geteld? Dat bleek dus zo te zijn. Maar in het begin durfden we nog niet te juichen. Het moet nog steeds bezinken.’’

,, We weten niet precies wat er voor ons gaat veranderen. We gaan met het Watersportverbond rond de tafel. We moeten eerst afwachten wie er doorgaan en wat de teams zijn na de komende wedstrijd in Hyères Frankrijk. En dan wordt het budget verdeeld. We zijn eerste die klaar zijn.’’

De volgende opdracht voor Keijzer & Blom is te voldoen aan de NOC*NSF eis. Ze moeten zich op naam kwalificeren voor Rio 2016. Dat wil zeggen eenmaal een resultaat bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen op een van de volgende evenementen:

• ISAF Wereldbekerwedstrijd Hyeres 2015 + 2016
• Olympisch testevent Rio 2015
• WK 2015 + 2016
• EK 2016

Tekst: Eddy Chevalier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: